Nepal bereidt zich voor op onrustige verkiezingsperiode

Het Himalayaland Nepal maakt grote veranderingen door. De verkiezingen van

Lucia de Vries

Voordat verkiezingswaarnemer Gopal Siwakoti zijn speech begint, waarschuwt hij het publiek, een honderdtal lokale en internationale collega’s. „Ik wil jullie geen doemscenario voorschotelen, maar de verkiezingen zullen gepaard gaan met afpersing en geweld.”

Nepal bereidt zich met vallen en opstaan voor op ’de verkiezingen aller verkiezingen’. Nadat in april vorig jaar een eind kwam aan het tien jaar durende gewapend conflict tussen maoïstenrebellen en de staat, wordt morgen een ruim 600 leden tellende assemblee gekozen die de grondwet zal herschrijven. De partijen zijn overeengekomen dat de monarchie tijdens de eerste vergadering officieel wordt afgeschaft.

Siwakoti, secretaris van de Nationale Commissie van Verkiezingswaarnemers, somt een waslijst met obstakels op die een eerlijke stembusgang bedreigen: de drie grote partijen, inclusief de ontwapende maoïstenrebellen, willen óf winnen óf de verkiezingen laten mislukken. De koning weet dat zijn dagen als vorst zijn geteld en zal er, gesteund door ultrarechtse en religieuze groeperingen uit India, alles aan doen om de verkiezingen te manipuleren.

Dat geldt ook voor de agressieve jongerenorganisatie van de maoïsten, die ongeschoolde boeren vertelt dat ze geheime camera’s in de stembureaus zal plaatsen. Etnische conflicten liggen op de loer, de politie is ongemotiveerd, er zijn te veel niet geadministreerde wapens, honderdduizenden Nepalezen mogen om de een of andere reden niet stemmen en vrouwen en minderheden zijn nauwelijks vertegenwoordigd. En dat is nog maar het begin van Siwakoti’s lijstje van ’uitdagingen’.

Ook de aanloop naar de verkiezingen, die volgens Siwakoti „één groot feest” hadden moeten worden, is ontsierd door afpersing en geweld. Gisteren werd een communistische kandidaat vermoord in West-Nepal, de dood van twee andere communistische politici wordt onderzocht. De maoïsten zeggen dat tientallen leden zijn vermoord, van wie acht tijdens een politieoptreden in Solokhumbu. De ex-rebellen zelf hebben tientallen niet-communistische kandidaten het ziekenhuis ingeslagen.

Maoïstenleider Prachanda zelf is verkiesbaar in twee districten, inclusief Kathmandu’s kiesdistrict nummer 10. In een donker kantoortje in Pharping deelt voormalig ’strijder’ Jeevan kalenders met een kleurig portret van Prachanda uit aan een groep boeren. Jeevan ziet er zichtbaar vermoeid uit. Hij was acht jaar lang lid van het ’rode volksleger’; tijdens een politiearrestatie werd hij ’gemarteld als een hond’. Hij is nu weer thuis, ongewapend, en volgens eigen zeggen klaar voor de strijd. „Ditmaal geen fysieke maar psychologische oorlogsvoering.” Als hem gevraagd wordt wat dat betekent, geeft hij geen direct antwoord.

In de blauwdruk van de maoïstenleider voor een nieuw Nepal wordt het land volgens etnische grenzen opgedeeld in elf autonome provincies. Prachanda belooft tevens 300 procent loonsverhoging, snelwegen door de Himalaya en een treinverbinding van Noord- naar Zuid-Nepal. Niet iedereen neemt zijn droom serieus. „Ik was van plan op hem te stemmen, maar na twee uur lang naar Prachanda’s onzin te hebben geluisterd ben ik van mening veranderd”, zegt receptionist Rajendra Shrestha.

De verwachting is dat de resultaten minstens een maand op zich laten wachten. Verkiezingswaarnemer Siwakoti is het meest bezorgd over de periode na de verkiezingen, waarin de spanning met de dag zal oplopen.

Prachanda heeft aangekondigd een eventueel verlies niet te zullen accepteren, aangezien dit betekent dat ’de verkiezingsresultaten zijn gemanipuleerd’. In diplomatieke kringen wordt gespeculeerd dat Prachanda zijn heethoofdige partijleden bij een teleurstellende uitkomst niet onder controle zal kunnen houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden