Nep-Zapatero ontketent rel met ontgroening van Evo Morales

José Luis Rodríguez Zapatero: “Dit is groot nieuws Evo, hoehebben jullie je overwinning gevierd? Ik kan me zo voorstellendat Hugo en Fidel je meteen hebben gebeld.“

Evo Morales: “Ja, we hebben veel felicitaties gekregen. Delaatste die me belde was president Toledo een half uur geleden.En ook president...“

Zapatero: “Je bedoelt toch niet George Bush hè!“ (lacht).

Morales: “Nee die niet.“

Zapatero: “Heeft mij ook nooit gebeld, al twee jaar niet.“

Zapatero: “Evo, ik bied je de onvoorwaardelijke steun van deSpaanse regering aan. En weg met het imperialisme!“

Morales: “Veel dank voor uw telefoontje. De groeten aan uwfamilie en aan het hele Spaanse volk.“

Dit zijn fragmenten uit een gesprek dat woensdag werduitgezonden door het Spaanse katholieke radiostation Cope. Deluisteraars hoorden de echte Morales, de man die maandag totpresident van Bolivia werd gekozen. Maar Zapatero was een acteurdie voor Cope een Kopspijkers-achtig programma maakt.

Een grap dus, en een hele goede ook vonden ze bij Cope.Morales, de indiaanse ex-leider van de vakbond van coca-boeren,incasseert beleefd de geëxalteerde loftuitingen van denep-Zapatero ('jij bent de verpersoonlijking van de nieuwe ordedie we in Spanje en Latijns-Amerika tot stand willen brengen')en spreekt gloedvol over de samenwerking met de compañeros inCastro's Cuba en het Venezuela van de links-populistischeroerganger Hugo Chávez: “We trekken samen op voor de bevrijdingvan de volken van Latijns-Amerika“.

Maar Morales - die ook nog verklapt dat Madrid hem vóór deverkiezingen meer hulpgeld dan zijn tegenstander had beloofd -was woedend, de Spaanse premier in verlegenheid gebracht.

Zapatero liet zijn minister van buitenlandse zaken Moratinosde ambassadeur van het Vaticaan ontbieden. Radio Cope is eigendomvan de Spaanse bisschoppenconferentie, en die moesten maar eensdoor de Heilige Stoel tot de orde worden geroepen.

Moratinos drong er bij de nuntius op aan herhaling tevoorkomen. Want Cope, dat de regering bijna dagelijks beticht vannaïviteit, domheid of erger, dreigt de politieke en economischebelangen van Spanje in Bolivia te schaden. OliemaatschappijRepsol vreest dat het met Morales aan het roer straks onder veelminder gunstige voorwaarden naar gas mag boren.

Na het onderhoud nam de bisschoppenconferentie, die onderandere door de invoering van het homohuwelijk op slechte voetstaat met Zapatero en de zijnen, voor het eerst afstand van decontroversiële zender. Gisteren volgden de excuses van Cope. Het 'Boliviaanse broedervolk' wordt alle goeds voor de toekomstgewenst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden