Nep-Lego mag niet

Wie zich op de speelgoedmarkt stort en daarbij gebruikmaakt van andermans ideeën, krijgt binnen de kortste keren een proces aan de broek. De grote jongens als Lego accepteren geen nieuwe concurrentie, zeker niet als die wil voortborduren op hún succesnummer. Het Italiaanse bedrijf Lima en het Maarssense Oku Hobby Speelgoed hebben dat deze week gemerkt. De rechter bepaalde dat zij het speelgoed Klip niet meer in Nederland mogen verkopen. Lego had een kort geding aangespannen omdat Klip te veel lijkt op de bouwsteentjes van de Deense speelgoedmaker.

DICK BOSSCHER

Klip gaf toe dat zijn nieuwe product verdacht veel lijkt op Lego. Maar het bedrijf stelde dat het octrooi van Lego is verlopen. Rechter H. Schepen vindt evenwel dat dat niet uitmaakt. Immers, de Hoge Raad bepaalde in 1991 dat ook 'intellectueel eigendom' dat niet (meer) beschermd wordt, niet zomaar mag worden nagebootst. En dat is opmerkelijk, omdat in enkele andere Europese landen soortgelijke rechtszaken in het voordeel van Klip zijn uitgevallen. In Nederland dient de uitspraak van de Hoge Raad echter als maatstaf te gelden, aldus Schepen.

Klip betoogde dat Lego een standaard is, waardoor concurrenten onmogelijk bouwsystemen op de markt kunnen brengen die niet aansluiten bij Lego. De Deense fabrikant liet weten dat het andere bedrijven wel degelijk gelukt is speelgoed te maken dat met Lego gebruikt kan worden, zonder dat de gelijkenis te groot wordt.

Klip en Oku Hobby Speelgoed hoeven hun voorraad niet te vernietigen, zodat ze die in het buitenland kunnen slijten. Ook krijgen ze geen voorschot op een schadevergoeding, omdat die volgens de rechtbank onvoldoende was onderbouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden