Nemtsov-rapport: Rusland vecht mee in Oekraïne

Ilya Yashin, een voormalig medewerker van Nemtsov, presenteert het rapport Beeld reuters
Ilya Yashin, een voormalig medewerker van Nemtsov, presenteert het rapportBeeld reuters

"Poetin. Oorlog." En dat tegen een achtergrond van brandende kruisen. De omslag van het langverwachte Nemtsov-rapport laat in ieder geval weinig aan de verbeelding over: het Russische leger is heel diep betrokken in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Vandaag presenteerden enkele medestanders van de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov het rapport waar hij aan werkte, toen hij in februari op straat werd doodgeschoten.

De toedracht van die moord is nog niet duidelijk geworden. Maar veel van zijn medestanders vrezen dat het iets te maken had met dat rapport, dat vandaag alsnog is verschenen. Voor zijn dood had Nemtsov zijn medestanders verteld: "Ik weet wat we moeten doen. We moeten een rapport schrijven met de titel 'Poetin. Oorlog.', het in een enorme oplage drukken, en op straat verspreiden. We vertellen hoe Poetin deze oorlog is begonnen. Dat is de enige manier om de propaganda te verslaan."

Als je die officiële propaganda moet geloven, is het Russische leger helemaal niet betrokken bij de oorlog in Oekraïne. De afgelopen maanden druppelden echter verklaringen binnen, anoniem maar ook onder naam, van Russische militairen die verklaarden dat ze uitgezonden waren naar Oost-Oekraïne om mee te vechten aan de zijde van de separatisten.

Verklaringen
Nemtsov en zijn medestanders hebben ook allerlei verklaringen verzameld over de Russische betrokkenheid bij de Oekraïense oorlog. In het rapport wordt voorgerekend dat er al minstens 220 Russische militairen zijn omgekomen in de Oekraïne-oorlog. Zeventig militairen hen zouden gesneuveld zijn bij de hevige gevechten om Debaltsevo, eerder dit jaar. (lees een reportage uit belegerd Debaltsevo van onze correspondent Geert Groot Koerkamp)

In sommige gevallen zou hun gevraagd zijn om officieel ontslag te nemen uit het leger, om het officiële verhaal te stutten dat er slechts Russische vrijwilligers vechten. Maar ze krijgen nog wel betaald, volgens het rapport. In totaal heeft Moskou al meer dan 53 miljard roebel, bijna een miljard euro, uitgegeven aan het bevoorraden van de separatisten, volgens het rapport.

De nabestaanden van de overleden militairen zouden een flinke financiële compensatie hebben gekregen van de Russische overheid, op voorwaarde dat ze in het openbaar hun mond hielden over de dood van hun familielid.

Het Kremlin weigerde commentaar op de aantijgingen in het rapport. Voorlopig is het slechts in een oplage van 2000 exemplaren verschenen, dus nog niet de massale oplage waar Nemtsov op hoopte. Zijn medestanders zoeken nu naar geld om bredere verspreiding mogelijk te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden