Nemef wil weer om de tafel

Directielid Joop Boshoven loopt door de lege fabriekshal van Nemef. (FOTO KOEN VERHEIJDEN)

Slotenfabrikant Nemef ligt twee dagen plat door stakend personeel. Dat wil een beter sociaal plan, nu het bedrijf de productie deels naar lagelonenlanden wil verplaatsen.

De directie van slotenfabrikant Nemef heeft de bonden opgeroepen opnieuw te onderhandelen over een sociaal plan.

Het bedrijf in Apeldoorn, waar honderd van de 250 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, is door de bonden voor twee dagen platgelegd. De directie van Nemef, dochter van de Zweeds/Finse slotenfabrikant Assa Abloy, wil daar zo snel mogelijk een eind aan maken. „We hervatten het gesprek met de bonden het liefst nog vandaag”, zegt directielid Joop Boshoven. De vraag of hij de bonden ook iets nieuws te bieden heeft, omzeilt hij. „Daar heb ik geen commentaar op. De bonden zullen de eersten zijn die dat horen.”

Nemef wil een deel van de productie verplaatsen naar de lagelonenlanden China en Tsjechië. Boshoven: „De concurrentie is ons daarin al voorgegaan.”

De bonden hebben besloten te staken omdat de onderhandelingen over een sociaal plan niks hebben opgeleverd. Volgens CNV Metaal en Elektro heeft Nemef te weinig over voor de vertrekkende werknemers, terwijl de vestiging in Apeldoorn uitstekend draait. Boshoven erkent dat zijn bedrijf goede resultaten boekt.

De bonden eisen ook meer geld voor de werknemers die moeten vertrekken. Woordvoerder Wouter de Jong van CNV Metaal en Elektro: „Nemef biedt hun slechts 0,4 maandsalaris voor ieder gewerkt jaar. Daar gaat dan nog wel de fiscus overheen, dus per saldo blijft er weinig over. Voor alle mensen die direct weg moeten, eisen we twee maandsalarissen per gewerkt jaar.”

Boshoven vindt evenwel dat zijn bedrijf ’de la volledig opentrekt’ voor de mensen die moeten afvloeien, zoals ondersteuning bij het zoeken naar ander werk. „Voor mensen vanaf 56 jaar bieden we een mogelijkheid voor vervroegde uittreding.” Blijft een groep van ongeveer zeventig mensen over, de groep waarop het geschil zich toespitst.

Daarnaast biedt Nemef werk aan 250 mensen uit verschillende bedrijven in de sociale werkvoorziening uit de regio. Voor hen houdt het werk eveneens op. „Dat maakt ons niet blij”, zegt directeur Constant Rijnbergen, algemeen directeur van de Felua-groep, de WSW-organisatie uit Apeldoorn. „Zo’n 45 mensen van ons werken op locatie bij Nemef en 65 personen maken sloten bij ons in huis. Ze zijn verknocht aan het werk en voelen zich ook vaak Nemef-werknemer.”

Rijnbergen heeft met de directie van Nemef afgesproken dat hij tijdig gewaarschuwd zal worden. „Ons is beloofd dat we tenminste drie maanden van tevoren te horen krijgen wanneer het werk stopt. We denken voldoende tijd te hebben om ander werk te zoeken omdat we beschikken over een behoorlijk groot relatienetwerk.”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden