Nekklem mag van rechter gebruikt worden

(TROUW)

De nekklem mag dan een zeer ingrijpende vorm van geweld zijn, een verbod op het gebruik door de Nationale Politie zit er niet in.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag gisteren besloten. De activist Frank van der Linde spande een kort geding aan teneinde de nekklem te verbieden. Aanleiding daarvoor was de gebeurtenis op 27 juni. De Arubaan Mitch Henriquez werd op die dag in het Haagse Zuiderpark met een nekklem tegen de grond gedrukt. Uit onderzoek is gebleken dat hij aan de gevolgen van het door de politie toegepaste geweld is overleden. Van der Linde zegt ook zelf het slachtoffer te zijn geweest van een nekklem.

Volgens de rechter mag de politieman geweld gebruiken als het beoogde doel dat rechtvaardigt. Dat geweld moet dan wel redelijk en gematigd zijn. In elk afzonderlijk geval zal steeds moeten blijken of de toepassing van de nekklem gerechtvaardigd was.

De rechter merkt verder op dat aan de nekklem grote risico's zitten, met kans op een dodelijke afloop. In die zin neemt de nekklem qua gevaren eenzelfde positie in als het gebruik van vuurwapens. Ook in de Verenigde Staten is discussie ontstaan over de nekklem. Daar is zelfs een amendement ingediend om het gebruik er van te verbieden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden