Nek-aan-nekrace bij Nigeriaanse verkiezingen

Verkiezingsambtenaren komen in Port Harcourt bij elkaar om de resultaten van de verkiezingen voor te lezen. Beeld reuters
Verkiezingsambtenaren komen in Port Harcourt bij elkaar om de resultaten van de verkiezingen voor te lezen.Beeld reuters

De presidentsverkiezingen in Nigeria lopen zoals verwacht uit op een nek-aan-nekrace tussen de zittende president Goodluck Jonathan (PDP) en voormalig generaal Mumammadu Buhari (APC). Na het tellen van de stemmen in acht van de 36 staten hebben zowel Jonathan als Buhari vier staten gewonnen, zo blijkt uit de resultaten die de kiescommissie INEC maandag naar buiten bracht.

Vanavond rond 21.00 uur worden de resultaten uit een groot deel van de overige staten bekendgemaakt. De verwachting is dat dinsdag definitief duidelijk is wie de nieuwe president van het Afrikaanse land wordt.

De regio waar hoofdstad Abuja in ligt, de 'Federal Capital Territory', werd gewonnen door de zittende president Goodluck Jonathan en zijn partij PDP. In de noordelijke staten Kano en Kaduna behaalde Buhari een forse meerderheid. De oud-generaal is afkomstig uit het noorden, maar in beide staten werd ook Jonathan een goede kans toegedicht.

Het tellen van de stemmen werd vandaag zonder verklaring uitgesteld. Reden voor de VS en Groot-Brittannië om te zeggen dat de verkiezingen wellicht niet eerlijk zijn verlopen. Dit werd door de kiescommissie in het grootste democratische land in Afrika meteen ontkend, net als de president van Malawi, Bkili Muluzi, die een delegatie van waarnemers leidde. Volgens hem is de verkiezing transparant verlopen.

President Goodluck Jonathan moet zich registreren om te kunnen stemmen. Beeld epa
President Goodluck Jonathan moet zich registreren om te kunnen stemmen.Beeld epa

Venijnig
Trouw schreef eerder dat de verkiezingsstrijd venijnig was. Onder andere de strijd tegen terreurgroep Boko Haram zorgde ervoor dat veel mensen gingen stemmen. Het verhitte gevecht om het hoogste ambt leidt misschien ook wel tot de hoogste opkomst ooit. De verwachting is dat een kleine 80 procent van de 60 miljoen kiesgerechtigden hun stem heeft uitgebracht.

Goodluck Jonathan is sinds 2010 president van Nigeria. Hem wordt verweten dat onder zijn leiding Boko Haram steeds gewelddadiger kon worden. Ook hangt er een zweem van corruptie rond de president. Zijn partij, de PDP, is sinds 1999 aan de macht in Nigeria.

De tegenstander van Jonathan, de 72-jarige Buhari, scoort slecht op mensenrechten, aldus Trouw-correspondent Seada Nourhussen. Ook zou hij een islamiseringsagenda hebben, iets waar de christelijke Jonathan veel schrik voor heeft.

"De verkiezingsstrijd is venijnig. Politicologen hebben het bezorgd over 'haatspraak'", schreef Trouw-correspondent Seada Nourhussen. Lees haar verhaal hier.

Verkiezingsdag
VN-chef Ban Ki-moon zei zondag dat de verkiezingen 'grotendeels vreedzaam en ordelijk' waren verlopen. Toch verliep de verkiezing in de grootste democratie van Afrika niet helemaal vlekkeloos. Zo vermoordden strijders van Boko Haram meer dan veertig wachtende kiezers om anderen weg te houden van de stembureaus.

In twee steden werden stemlokalen aangevallen, waarbij verkiezingsmateriaal werd vernietigd. In de zuidelijke deelstaat Rivers, waar de zittende president populariteit geniet, vielen drie doden door een schietpartij: twee medewerkers van de nationale kiescommissie en een militair.

Een man in kleuren van de grootste oppositiepartij APC, onder leiding van Muhammadu Buhari. De verkiezingen van dit jaar zijn de spannendste in de historie van Nigeria. Beeld afp
Een man in kleuren van de grootste oppositiepartij APC, onder leiding van Muhammadu Buhari. De verkiezingen van dit jaar zijn de spannendste in de historie van Nigeria.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden