Neil Aspinall 1941-2008

Hij begon als roadmanager van de Beatles. Later noemde hij zichzelf ’bewaker van het kerkhof’: de enige werknemer van het Beatles-label Apple. In die rol maakte hij de Beatles nog rijker dan ze al waren.

’Sokken, Neil”, zei John Lennon ergens in 1967 tegen Neil Aspinall. Een paar dagen later bracht hij Lennon een grote zak nieuwe sokken. Dat was in die tijd de rol van Neil Aspinall (rechtsboven op de foto). Met een weids woord: ’persoonlijk assistent’. De Beatles waren te beroemd om zelf sokken te kopen.

Twee van de vier Beatles – Paul en George – kenden hem al langer van school. In het prille, Liverpoolse begin van de band woonde Neil op kamers bij hun toenmalige drummer, Pete Best (en verwekte een kind bij diens moeder, Mona).

Pete Best werd een paar jaar later geloosd ten gunste van Ringo Starr, net toen het succes begon. Neil Aspinall vond dat destijds een vuile streek van de Beatles, maar bleef wel voor hen werken. Hij studeerde inmiddels accountancy, maar als bijbaantje vervoerde hij de band in zijn oude bestelbusje en hielp hij met de apparatuur. ’Road manager’, heette dat. Later, vanaf 1963, nam de reus Mal Evans het sjouwen van hem over en deed Aspinall de persoonlijke verzorging. Meisjes regelen tijdens tournees bijvoorbeeld, en zorgen dat de pakken klaar hingen.

Neil Aspinall hoorde tot de binnenste cirkel van de hofhouding van de Beatles en is daarom wel ’de vijfde Beatle’ genoemd. Neil mocht er bijvoorbeeld in de studio bij zijn; manager Brian Epstein niet. Na Epsteins dood, in augustus 1967, veranderde Aspinalls rol.

De Beatles wilden zichzelf managen. Ze richtten in 1968 het eigen platenlabel Apple Corps op. Neil Aspinall werd managing director en bleef, ook toen de onderneming mislukt leek, de Beatles uiteengingen en Apple de deuren sloot. Alleen het geld kwam er nog binnen.

Aspinall bleek niet alleen een groot diplomatiek talent – terwijl de voormalige Beatles onderling vechtend over straat rolden, bleef hij met alle vier op goede voet – maar ook zakelijk sterk. Hij voerde de miljoenen-rechtszaken met computerfirma Apple, toen die tegen de afspraken in toch de muziek in ging, met iTunes en iPods.

Het legde het Beatles-Apple geen windeieren. Neil was in de jaren negentig ook de drijvende kracht achter het lucratieve ’Anthology’-project (documentaires, cd’s en een dik boek), waarin de Beatles de geschiedschrijving over zichzelf naar zich toe trokken.

In april 2007 legde Aspinall echter zeer onverwacht zijn functie bij Apple neer. De enige uitleg bestond uit het zinnetje: „He has decided to move on.” Neil Aspinall is aan longkanker overleden.

Neil Aspinall werd op 10 oktober 1941 in Prestatyn, Wales geboren. Hij overleed in New York op 24 maart 2008.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden