Negentigplussers worden kraniger

Beeld anp

Negentigplussers van nu zijn in betere mentale en verstandelijke staat dan hun leeftijdsgenoten twaalf jaar terug.

Dat blijkt uit onderzoek waarover Deense en Amerikaanse wetenschappers vandaag rapporteren in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Ze stelden bijna 1600 Deense negentigplussers die geboren waren in 1915 precies dezelfde vragen als die 12 jaar geleden werden voorgelegd aan bijna 2300 mensen die toen in deze leeftijdscategorie zaten. Deze lichting was geboren in 1905.

Ook al was de generatie van 1915 gemiddeld twee jaar ouder - 85 jaar - toch scoorden deze ouderen beter op cognitieve tests en op een vragenlijst over hun mentale staat. Zo was het percentage negentigplussers dat mentaal het maximun scoort gestegen van 13 naar 23 procent. De groep in slechte mentale gezondheid daalde van 22 naar 17 procent. Ook bleek de 'jongste' lichting beter de dagelijkse routine aan te kunnen en was de kans om de 95 te halen met een derde toegenomen ten opzichte van de generatie uit 1905.

In lichaamsprestaties - snelheid van lopen, op kunnen staan uit een stoel en kracht in de handen - was er geen verschil. De onderzoekers concluderen dat vooral de vooruitgang in (intellectuele) stimulering zorgt voor de betere mentale en cognitieve staat. De lichting uit 1915 was iets beter opgeleid dan de mensen die tien jaar daarvoor werden geboren, maar dit feit verklaarde de verschillen maar gedeeltelijk. Ook de verbeterde ouderenzorg en het zogeheten Flynn-effect - elke generatie is slimmer dan de vorige - spelen volgens de onderzoekers een rol.

Te statisch
De Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert schrijft in een commentaar bij het Lancet-artikel dat de prognoses over de groei in dementie mogelijk naar beneden moeten worden bijgesteld. Hij wijst erop dat onderzoek van de Erasmus Universiteit ook al wees op een daling van het percentage oudere dementerenden. Volgens Olde Rikkert lijkt Denemarken wat betreft demografie en gezondheidszorg op Nederland, zodat de conclusies ook kunnen opgaan voor ons land. "Dit onderzoek laat duidelijk zien dat we veel te statisch denken over verouderingen. In werkelijkheid verandert de aard van ouderen heel snel, dat zie je aan deze toename van kranige negentigplussers in slechts tien jaar." Het zou goed kunnen dat de negentigers van nu de tachtigers van vroeger worden, beaamt de Nijmeegse hoogleraar.

Nederland telt op dit moment 250.000 mensen met dementie, de huidige prognose is dat dit aantal binnen 25 jaar zal zijn verdubbeld. De zorgkosten voor deze groep - nu 4 miljard euro - zijn in die prognose over 15 jaar opgelopen tot 6 miljard. "Het zou goed zijn om ook een scenario te schetsen waarin met deze resultaten rekening wordt gehouden", zegt Olde Rikkert. Als de negentigers slimmer worden, wordt de vergrijzing lang niet zo duur als sommigen vrezen.

Beeld Trouw. Bron TheLancet.com
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden