NieuwsSeksueel Misbruik

Negentig meldingen van misbruik bij de Belgische Jehovah's Getuigen in half jaar tijd

null Beeld

In België zijn er in een half jaar tijd ruim negentig meldingen van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen binnengekomen. Zij hebben zich de afgelopen zes maanden gemeld bij de slachtofferorganisatie Reclaimed Voices, laat bestuurslid Patrick Haeck weten.

Redactie

“We weten zelfs dat er in bepaalde gemeentes twee pedoseksuelen actief zijn die meerdere kinderen hebben misbruikt”, zegt Haeck, die zelf ex-getuige is. Het federaal parket in België onderzoekt momenteel misbruik binnen de geloofsgemeenschap.

Haeck zegt dat de bestuursleden ‘enorm geshockeerd’ zijn door de verhalen. “We hebben in de gesprekken vooral geïnformeerd naar hoe de Jehovah's Getuigen met het misbruik omgingen. Daarin kwamen dezelfde slechte patronen als in Nederland terug, zoals de regel dat er twee getuigen van het misbruik moeten zijn.”

Deze op de Bijbel geïnspireerde regel is onderdeel van het interne rechtssysteem waarmee de Jehovah's Getuigen misbruik afhandelen. Het misbruik wordt pas ‘een zaak’ als twee mensen erover getuigen, wat bij misbruik bijna nooit het geval is, omdat alleen de dader en het slachtoffer aanwezig zijn.

Deze regel zorgt voor hele kromme situaties, aldus Haeck. Zo sprak hij met een slachtoffer van misbruik dat niet geloofd werd, omdat het haar woord tegen dat van de dader was. Toen hebben haar ouders, aldus Haeck, een val opgezet, waardoor het meisje bijna opnieuw slachtoffer werd, maar er wel twee getuigen naar de kamer van het meisje liepen. “Dat is natuurlijk vreselijk traumatisch.”

Advocaat en rechter

Ouderlingen, mannen die de kerken van de Jehovah's Getuigen besturen, zijn in het interne rechtssysteem advocaat en rechter tegelijk. De ergste straf is dat zij een dader uit de gemeenschap kunnen zetten. De manier waarop de getuigen met misbruik omgaan, is traumatisch voor slachtoffers, bleek eerder uit onderzoek van Trouw.

Naar aanleiding van de publicaties in deze krant richtten slachtoffers samen de stichting Reclaimed Voices op. Ze wilden er ook voor andere slachtoffers zijn en begonnen meldingen te verzamelen. De stichting breidde zich uit naar België, waar de Jehovah's Getuigen dezelfde regels omtrent misbruik hanteren.

De negentig Belgische meldingen komen alleen uit Vlaanderen. Haeck verwacht dat de stroom meldingen uit Wallonië nu ook op gang komt, nu er ook allerlei berichten in Waalse kranten staan over misbruik. In Nederland zijn er rond de 300 meldingen binnengekomen, de stichting vreest dat het in België dezelfde kant op gaat.

Eind april viel de politie het Belgische hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Kraainem binnen, op zoek naar verslagen van dit soort interne rechtszaken. Als slachtoffers zich melden bij Reclaimed Voices, vraagt de stichting direct of het verhaal gedeeld mag worden met de politie.

In Nederland loopt momenteel een onderzoek naar misbruik bij de getuigen, op laste van de overheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, die in het najaar met een rapport naar buiten komt. Ook onderzoekt het Openbaar Ministerie enkele individuele zaken van slachtoffers.

In Nederland zijn volgens Reclaimed Voices 29.000 mensen lid van de Jehovah’s Getuigen en in België 25.000.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat er in Nederland 300 slachtoffers van misbruik zijn bij de Jehova's Getuigen. Er zijn echter 300 meldingen van misbruik binnengekomen.

Lees ook:

Ouderling is rechercheur, rechter én psycholoog

Rogier Haverkamp wilde als ouderling bij de Jehovah’s Getuigen de misbruikte meisjes in zijn gemeente helpen. Hij vertelt hoe hij werd tegengewerkt. Zijn verhaal lijkt symbolisch voor de omgang met misbruik bij Jehovah’s Getuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden