Negen nieuwe Kamerleden erbij, echt rustig werd het dit jaar niet

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Het politieke seizoen loopt op zijn einde. Tijd voor een terugblik: wie vertrokken het afgelopen jaar uit de Kamer, wie kwamen erbij? Een jaar geleden kwalificeerden wij de Tweede Kamer hier als een duiventil. Sinds de start op 12 september 2012 waren toen al 22 Kamerleden naar elders vertrokken, al was het maar om minister of staatssecretaris te worden. Dit parlementaire jaar staat de teller tot nog toe op negen verdwenen Kamerleden. Dat betekent evenzoveel nieuwkomers. Voor de voorlichting van de Tweede Kamer onlangs reden om de hopeloos achterhaalde poster met pasfoto's van alle Kamerleden te vernieuwen.

undefined

Gemor

Altijd weer klinkt er gemor als een Kamerlid zijn of haar termijn als gekozen volksvertegenwoordiger niet volmaakt. Niet altijd is dat terecht. Ziekte kan een reden zijn voor vertrek. Dat overkwam Martine Baay-Timmerman van 50Plus. Henk Krol, in 2013 in opspraak gekomen vanwege gedoe met pensioenpremies in zijn vorige baan bij de Gaykrant en om die reden opgestapt als Kamerlid, greep de kans met beide handen aan voor een comeback.

Met een overstap naar een andere publieke functie is ook niets mis. De opmerkelijkste transfers in dit verband waren die van de VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. Zij nestelden zich als minister en staatssecretaris op het ministerie van veiligheid en justitie als opvolgers van Ivo Opstelten en Fred Teeven. Mariëtte Hamer (PvdA) stapte over naar de Ser, terwijl Eddy van Hijum en Sander de Rouwe (beiden CDA) gedeputeerde werden in Overijssel en Friesland.

Hier en daar werden de wenkbrauwen wel gefronst bij het vertrek van GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik. Hij keert terug op zijn oude stek: het ministerie van buitenlandse zaken. Hij maakte plaats voor Jesse Klaver. Mooi, maar hij had zijn termijn als gewoon Kamerlid toch kunnen uitdienen?

Fraude, corruptie of een andere misstap kan ook reden zijn om te vertrekken. Bij de VVD kunnen ze erover meepraten. Zo kon Mark Verheijen gaan wegens gesjoemel met declaraties in de tijd dat hij nog gedeputeerde was in Limburg. Zijn opvolger, oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers, kwam van een koude kermis thuis, toen hij zijn plek in de VVD-fractie opeiste ondanks een veroordeling vanwege valsheid in geschrifte en oplichting. Fractieleider Halbe Zijlstra wilde hem niet meer zien binnen zijn fractie. Nu zit Houwers als eenling in de Kamer zijn tijd uit. Ook VVD'er René Leegte moest zijn zetel opgeven omdat hij een jaar lang een betaalde nevenfunctie had verzwegen. Maar Leegtes glorietijd lag toch al een paar maanden achter hem. Over de gaswinning in Groningen mocht hij het woord niet meer voeren, nadat een in de trein afgeluisterd telefoongesprek van hem op Twitter terecht was gekomen. Hij schepte op over de tactiek van de VVD: het verband tussen gaswinning en aardbevingen blijven onderzoeken en ondertussen onverminderd gas blijven oppompen.

De PvdA-fractie bleef dit type ellende bespaard, maar de afsplitsing van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk kwam hard aan. Zij namen hun zetels mee, waardoor de fractie inkromp van 38 naar 36 zetels.

Onder de nieuwe Kamerleden zijn vijf bekende gezichten: behalve Krol en Houwers, ook Teeven, Rik Grashoff (GroenLinks) en Henk Leenders (PvdA). Echte nieuwkomers zijn Leendert de Lange en Chantal Nijkerken-de Haan (VVD) en Martijn van Helvert en Erik Ronnes (CDA). Zijn we er nu? Nee. Gerard Schouw (D66) wordt directeur van Nefarma, een organisatie van de farmaceutische industrie. Voor hem keert Fatma Koser Kaya terug.

Ook de redactie van Plein 2 gaat met reces. De eerstvolgende aflevering verschijnt op 2 september.

undefined

De meeste veranderingen

1.VVD (5)

2.PvdA (3)

3.CDA (2)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden