Negen Friezen rijden 'Elfstedentocht'

BARTLEHIEM, VEENDAM (ANP) - Negen Friezen hebben gisteren als eersten - en naar aan te nemen valt voorlopig ook als laatsten - deze winter de route van de Elfstedentocht geschaatst. Hoewel bij vrijwel iedere brug moest worden gekluund, spreken de pioniers van een redelijk goede ijsvloer. Om twee uur passeerden de acht mannen en een vrouw zo fit als een hoentje Bartlehiem.

De negen schaatsers vertrokken gistermorgen om vijf uur. Een van de negen, Ernst Veenstra, vertelde dat het dit jaar al weer zijn tweede 'Elfstedentocht' is. “Op 4 januari waren we hier met bijna hetzelfde groepje. Toen dreigde de dooi ook in te zetten.”

De betrouwbaarheid van het ijs op de Friese meren is de schaatsers nogal meegevallen. Er ligt een behoorlijk dikke ijsvloer, in tegenstelling tot de vaarten en rivieren. In de Luts tussen Sloten en Balk ligt slechts drie centimeter.

Bij bruggen werd gekluund, terwijl de schaatsers op langere stukken die niet betrouwbaar waren in een volgauto stapten. Het moeilijkste stuk kwam na Bartlehiem, omdat Dokkum alleen bereikbaar is via kleine doorgaande vaarten. De schaatsers hebben wel op goed geluk de pas sinds twee dagen dichtgevroren Dokkumer Ee gekruist. Omstreeks vier uur in de middag kwamen ze aan in Leeuwarden.

Een vijftigjarige man uit Veendam is maandag in de namiddag overleden nadat hij tijdens het schaatsen op een vijver in het recreatiegebied Borgerswold in Veendam in een wak was gereden.

Een duikploeg van de brandweer heeft de man uit het water gehaald. Hij had al een half uur in het ijskoude water gelegen. In het Academisch Ziekenhuis in Groningen werd gepoogd hem te reanimeren, maar tijdens deze pogingen is het slachtoffer overleden.

Het ijs is volgens de politie onbetrouwbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden