Negen doden vliegtuigcrash Schiphol

(ANP)

Bij het vliegtuigongeluk bij Schiphol zijn negen doden gevallen en tachtig gewonden. Zes daarvan zijn nog in levensgevaar. Aan boord van het vliegtuig waren ook de twee meiden van Halal.

In totaal waren er 134 passagiers aan boord van het vliegtuig. Het gaat om een vlucht uit Istanbul met vluchtnummer TK 1951, die om 08.22 uur vertrok uit Turkije. Rond 10.30 uur kwam het toestel bij het landen terecht in een weiland langs de A9, op enkele honderden meters van de Polderbaan. De Boeing 737 800 brak in drie stukken, maar vloog niet in brand.

De lichamen van de drie bemanningsleden werden vanwege het onderzoek pas later uit het vliegtuig gehaald. Vanuit verschillende bronnen is gemeld dat de drie dode bemanningsleden piloten zijn, maar op de massaal door Nederlandse, Turkse en internationale media bezochte persconferenties is dat nog niet bevestigd.

Over het aantal doden rees direct na de crash onduidelijkheid, omdat Turkish Airlines ten onrechte meldde dat iedereen de ramp had overleefd.

Hulpdiensten rukten na de crash met groot materieel uit, waarna passagiers uit het vliegtuig werden geholpen. Ook inwoners van de gemeente Haarlemmermeer en automobilisten ontfermden zich over slachtoffers. De gewonden, onder wie ook crewleden, zijn vervoerd naar elf verschillende ziekenhuizen. In totaal waren woensdag 750 hulpverleners op de been.

Inzittenden van het vliegtuig en hun familieleden werden opgevangen in sportcentrum de Wildenhorst aan de Sloterweg in Badhoevedorp. De politie hield de massaal toegestroomde pers daar op een afstand. Rond 17.00 uur was de opvanglocatie nagenoeg leeg, in de avond werd de opvang opgeheven.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend, al is in verschillende berichten gesproken over mogelijk uitvallen van de motoren. Volgens Turkish Airlines was het zicht ten tijde van de landing ondanks bewolking en lichte motregen goed.

De directeur van Turkish Airlines, Temel Kotil, liet weten dat de piloot van het toestel, Hasan Tahsin, een voormalig piloot bij de luchtmacht was, en zeer ervaren.

De luchtvaartmaatschappij meldde dat alle documenten van het toestel, dat in 2002 gebouwd is, gecontroleerd waren. Er was volgens Kotil geen sprake van onderhoudsproblemen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bevestigde dit. Volgens hem is in december nog onderhoud aan het toestel gepleegd.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) meldde dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat er terrorisme in het spel is. Minister van Verkeer Camiel Eurlings heeft laten weten dat Turkish Airlines aan de veiligheidseisen voldoet die op Schiphol van kracht zijn.

Hoewel Turkish Airlines niet als een onveilige maatschappij te boek staat, zijn sinds 1974 verschillende ongelukken gebeurd met toestellen van de maatschappij, met daarbij in totaal honderden doden, de laatste in 2003.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven is een onderzoek begonnen naar het ongeval. De veiliggestelde zwarte dozen van de Boeing 737 800 zijn volgens experts zo modern dat snel informatie over de oorzaak van de crash bekend moet kunnen worden, maar de volledige uitkomsten van het onderzoek zouden pas veel later kunnen volgen.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft laten weten een team experts naar Schiphol te zenden. Zij zullen assisteren bij onderzoek naar de crash.

Volgens de Turkse minister van verkeer Binali Yildirim is het een wonder dat woensdag niet meer doden zijn gevallen. Volgens hem was dat ook te danken aan de zachte ondergrond waarop het toestel terechtkwam en het feit dat er geen brand uitbrak.

Op internet is een condoleanceregister geopend. Onder anderen koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende, die woensdag naar de plaats van de ramp is gegaan en met slachtoffers in het ziekenhuis sprak, hebben hun medeleven betuigd.

Een deel van de A9 werd na de ramp afgesloten. Het vliegverkeer op Schiphol is enige tijd bevroren geweest en daarna beperkt. Het vliegverkeer is gedeeltelijk uitgeweken naar Rotterdam Airport. Alleen de Polderbaan blijft vooralsnog buiten gebruik. De website van Schiphol kwam vrijwel direct na het ongeluk plat te liggen.

De identiteit van de negen mensen die zijn omgekomen bij de crash van het vliegtuig van Turkish Airlines op Schiphol wordt donderdag in de loop van de dag bekendgemaakt. Hin lichamen, ook de drie in de cockpit waren woensdagavond geborgen. Dat zei de burgemeester van Haarlemmermeer, Theo Weterings, op een persconferentie. De reden dat de bekendmaking van de identiteiten op zich laat wachten, is dat de vergelijking tussen de passagierslijst en de lijst van slachtoffers gemaakt na de ramp nog niet volledig is.


Video van CNN Turk

]]>

Kaartje van de Polderbaan langs de A9

De live verslaggeving is inmiddels gestopt, maar nog wel na te lezen.

Schiphol Crash]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden