Negen doden door golf van bommen in zuiden Thailand

door Nanda Millenaar

In Thailand explodeerden zondagavond dertig bommen. Het is de grootste aanslag ooit in de zuidelijke provincies.

De aanslag eiste acht levens en er vielen meer dan zestig gewonden. Vermoedelijk zijn moslimseparatisten verantwoordelijk voor de aanslag.

Duizenden mensen vierden het Chinees Nieuwjaar, toen binnen een uur dertig bommen explodeerden in karaokebars, hotels en toeristische trekpleisters in de vier zuidelijke provincies. Ook in twee scholen en een energiecentrale gingen bommen af. Drie etnische Chinezen werden op straat doodgeschoten.

Het negende slachtoffer, een legerofficier, viel gisterochtend, toen hij op zijn stoep een plastictas oppakte, die een bom bleek te bevatten. Volgens leger woordvoeder Akara Thiprote willen de rebellen met de aanslagen laten zien dat de regering in Bangkok niet in staat is de situatie in het zuiden te controleren.

Het geweld komt twee dagen nadat de Thaise premier Surayad Chulanont aankondigde dat hij met de separatisten over vrede wil praten. Surayad volgde in oktober premier Thaksin op, die in september tijdens een militaire coup werd afgezet. Surayad heeft de Maleise regering gevraagd om te bemiddelen. Een concreet plan voor de gesprekken of wanneer deze moeten beginnen gaf de premier niet. De Maleise minister van buitenlandse zaken, Syed Hamid Albar, bevestigde het contact en zei dat zijn regering bereid is te helpen. De nieuwe regering heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt te willen onderhandelen.

Een groot probleem is dat niemand weet met wie ze moeten praten. Thailand en Maleisië weten niet precies uit welke groepen de separatisten bestaan, hoeveel het er zijn en wie de aanslagen plegen. Verondersteld wordt dat de rebellen strijden voor een onafhankelijke staat met een islamitische wet, maar nooit is bekend gemaakt wat hun doeleinden zijn of wie hun leider is. De premier heeft aangekondigd dat er voorlopig meer troepen naar het zuiden worden gestuurd.

De afgelopen drie jaar kwamen bij separatistisch geweld in de vier zuidelijkste provincies van Thailand, Narathiwat, Pattani, Yala en Songkhla, al 2000 mensen om het leven. In het zuiden woont het grootste deel van de Thaise moslims, ongeveer vier procent van de bevolking. De meeste inwoners van de provincies zijn van oorsprong Malay. Het gebied was een islamitisch sultanaat, tot Thailand het in 1786 annexeerde. Sinds een eeuw worden de provincies direct door de Thaise regering bestuurd. De afscheidingsbeweging bestaat al decennia, maar sinds drie jaar heeft het verzet een gewelddadige wending genomen, nadat in 2004 moslim militanten een wapenopslag van het leger beroofden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden