Negatieve inkomstenbelasting komt een stapje dichterbij

Al een aantal jaar streeft het CDA naar nieuwe instrumenten voor inkomensbeleid. Staatssecretaris Joop Wijn gaat zo’n nieuw instrument nu ontwikkelen, met dank aan de PvdA, die de afgelopen weken een doorbraak forceerde.

Het CDA is voorstander van een systeem van toeslagen. In de mislukte formatiepoging met de PvdA in 2003 werden afspraken gemaakt over zo’n stelsel in de vorm van een negatieve inkomstenbelasting: het zou mogelijk moeten worden om niet alleen belasting te betalen, maar via de belastingdienst ook geld te ontvangen.

De plaats van de PvdA aan de onderhandelingstafel werd echter uiteindelijk ingenomen door de VVD, in de persoon van Gerrit Zalm. Van het met de PvdA afgesproken stelsel bleef slechts een magere vorm over: voor mensen die in het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekering in verhouding tot hun inkomen te veel geld aan hun verzekering kwijt zouden zijn, moest er een zorgtoeslag komen.

Die regeling begint nu te draaien. Miljoenen huishoudens hebben inmiddels voor volgend jaar een zorgtoeslag aangevraagd.

De aanvankelijke afspraken tussen CDA en PvdA werden de afgelopen weken opeens weer actueel, toen de PvdA zich druk begon te maken over ouderen met de laagste inkomens en alleenstaande ouders met een inkomen op of rond het minimumloon.

Deze groepen kunnen de belastingkortingen in de vorm van een hogere ouderenkorting en een hogere kinderkorting niet verzilveren.

Om het duidelijk te maken aan de hand van het voorbeeld van de alleenstaande ouder met minimumloon: de arbeidskorting voor deze werkende is zo hoog, dat hij of zij al helemaal geen belasting meer betaalt. Een hogere korting haalt in dit geval dus ook niets uit.

De PvdA kreeg voor een motie om deze mensen een toeslag te geven via de belastingdienst een meerderheid. D66 was de regeringsfractie die de motie steunde. Niet eens zo verrassend als in aanmerking wordt genomen dat de democraten al langer voorstander zijn van de mogelijkheid van een negatieve inkomstenbelasting. Het CDA, eigenlijk ook voorstander (zoals de mislukte formatie met de PvdA in 2003 aantoonde), twijfelde. De christen-democraten steunden de motie niet, maar hebben achter de schermen alles in het werk gesteld om het punt binnen te halen.

Minister van financiën Zalm was in de formatie tegen, en dat is niet veranderd. Maar het CDA (en D66) konden gebruik maken van het momentum. Er was nu immers een kamermeerderheid en het kabinet stond voor de vraag wat te doen met de motie.

Het compromis, dat staatssecretaris Wijn van financiën zondagavond per brief aan de Kamer bekendmaakte, laat de VVD in haar waarde, maar biedt de voorstanders op iets langere termijn hoop. Wijn gaat nu wetswijziging voorbereiden, die de toeslagen in 2008 mogelijk moeten maken.

Er zal dan echter een nieuw kabinet zijn aangetreden. Wijn moest gisteren toegeven dat daadwerkelijke invoering uiteraard een zaak is voor de formatie-onderhandelingen. De wet ligt er dan, maar de dan bestaande politieke meerderheid beslist.

PvdA vangt bot met pleidooi voor snelle invoering toeslagenstelsel

Het PvdA-kamerlid Ferd Crone krijgt geen kamermeerderheid voor zijn pleidooi al volgend jaar een toeslag te geven aan werkenden met een minimumloon. Zij profiteren volgend jaar niet van verhoging van de kinderkorting.

D66, die Crone eerder aan een meerderheid hielp voor een motie waarin de toeslag bepleit werd, liet zich door het kabinet overtuigen dat de motie eenvoudigweg niet uit te voeren is. De belastingdienst heeft daarvoor niet de capaciteit.

In zijn brief aan de Kamer stelde staatssecretaris Joop Wijn van financiën te willen werken aan een compleet stelsel van inkomensafhankelijke toeslagen, te betalen door de Belastingdienst. Of dat daadwerkelijk moet worden ingevoerd, is echter een verantwoordelijkheid van het kabinet dat na de verkiezingen in 2007 aantreedt..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden