Analyse

Neerleggen verdediging is een bewezen strategie

Stijn Franken moest stoppen met Holleeders verdediging. Beeld anp

Neerleggen verdediging, zoals advocaat Stijn Franken deed, kan strategie zijn. Dat die werkt, is meer dan eens bewezen.

Advocaten die hun verdediging neerleggen zijn zeldzaam. De voorbije dagen sneuvelden echter twee raadslieden nog voordat hun zaak inhoudelijk voor de rechter werd behandeld. Robert Malewicz, de advocaat van Aydin C., hield het voor gezien omdat hij te weinig tijd kreeg zich voor te bereiden op het proces; C. wordt verdacht van het maken van pornografische beelden van 39 slachtoffers. En dan was er natuurlijk Willem Holleeder, verdacht van betrokkenheid bij moord, wiens raadsman Stijn Franken na een jarenlange relatie de handdoek in de ring gooide.

Een goede strategie
Welke lessen kunnen hieruit worden getrokken? Malewicz wilde meer tijd om de zaak voor te bereiden. Hij kreeg die niet. Omdat niemand zich vervolgens aandiende als opvolger, restte de rechtbank niets anders dan Malewicz de tijd te gunnen die hij vroeg. Missie geslaagd, moet je uit dit voorval concluderen. De verdediging staken kan een strategie zijn die werkt.

Wat de zaak-C. duidelijk heeft gemaakt, is dat dossiers overnemen niet populair is. De Amsterdamse rechter, uiteindelijk verantwoordelijk voor het vinden van rechtsbijstand voor de verdachte, slaagde er niet in om iemand te vinden die wilde en tegelijkertijd ook het vertrouwen genoot van de verdachte.

Tekst loopt door onder foto.

Advocaat Stijn Franken en Willem Holleeder tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp

Hetzelfde kan makkelijk gebeuren met het dossier-Holleeder. De verdachte zelf wil de ingewerkte Franken behouden. Je moet wel van zeer goede advocatenhuize komen wil Holleeder je als nieuwe raadsman hebben. De spoeling is dus dun. Al was het maar omdat inlezen in deze zaak zeer veel tijd vergt: maanden.

Voor het geld hoef je het niet te doen. Het toevoegingstarief van 107 euro per uur is ver verwijderd van wat topadvocaten vragen. De kans dat er geen advocaat te vinden is, is nadrukkelijk aanwezig. Zeker nu Franken zelf heeft aangeven dat hij alleen stopt omdat de deken van de Orde van Advocaten daartoe het dringende advies heeft gegeven.

De achterkamers van het proces
Dat advies kwam toen tegen Franken een klacht werd ingediend wegens belangenverstrengeling. De belangrijke getuige Sandra den Hartog, ooit de geliefde van Holleeder, was in haar tijd met Willem ook cliënt van Franken.

Mocht de rechter geen opvolger voor Franken vinden, dan ligt de weg open om, overeenkomstig de affaire Aydin C., de raadsman de klus te laten vervolgen. Blijft over dat er een klacht ligt van onder meer Sandra den Hartog tegen Franken. In de achterkamers van dit proces is daarvoor blijkbaar geen oplossing gevonden.

Per saldo levert de huidige situatie vooral nadeel op voor de zussen van Holleeder en zijn ex-geliefde; het proces ligt tot nader order stil. Zij willen spoed in het proces vanwege de psychische belasting, maar hebben met de klacht zelf voor een kans op vertraging gezorgd. En elke dag uitstel verschaft Holleeder in hun ogen nieuwe kansen de drie vrouwen (mond)dood te maken.

Het laatste is niet zonder grond nu het OM deze week heeft onthuld dat Holleeder vanuit de gevangenis aan een moordplan werkte.

Is het neerleggen van de verdediging ook in dit dossier een strategie? Met een verdachte van het kaliber Holleeder, die als zeer manipulatief bekendstaat, moet daarmee ernstig rekening worden gehouden.

Willem Holleeder. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden