Update

Neergeschoten gijzelnemer (17) nog in ziekenhuis

Politie valt huis aan Laan van Norma binnen Beeld Videostill ANP
Politie valt huis aan Laan van Norma binnenBeeld Videostill ANP

Een 17-jarige jongen uit Amsterdam die woensdagavond bij een gijzeling in Nieuw-Vennep door de politie in zijn schouder werd geschoten, ligt donderdagmiddag nog in het ziekenhuis. De jongen overviel eerder woensdagavond samen met een leeftijdsgenoot een snackbar. Op hun vlucht drongen de Amsterdammers een woning binnen, waar ze de bewoner korte tijd gijzelden. Beide verdachten zijn ingerekend.

De snackbar aan het Handelplein in Nieuw-Vennep werd rond kwart voor 9 overvallen. De overvallers bedreigden het personeel met een slagwapen en een 'op een vuurwapen gelijkend' voorwerp. Het is onduidelijk of bij de overval iets is buitgemaakt.

Na de roof vluchtten de daders rennend weg, achtervolgd door een groepje getuigen. Ze verschansten zich in een woning aan de Laan van Norma. De aanwezige bewoner werd bedreigd met het mogelijke vuurwapen, terwijl de politie de woning omsingelde.

Schot gelost
Toen de politie de woning binnenviel loste een agent een schot waardoor een van de overvallers gewond raakte aan zijn schouder. 'De verdachte raakte licht gewond. hij zit nu gewoon vast en zal worden verhoord,' aldus politiewoordvoerder Menno Hartenberg.

De neergeschoten Amsterdammer kwam met een gijzelaar onder bedreiging van vermoedelijke een vuurwapen naar buiten. Daar zag hij de politie staan en probeerde weer naar binnen te gaan. 'De agent heeft toen zijn voet tussen de deur gezet. Hij trapte de deur niet in,' legt Hartenberg uit.

De bewoner en zijn twee kinderen bleven ongedeerd. De moeder en een derde kind waren op dat moment niet thuis.

De rijksrecherche doet onderzoek naar de politieactie aangezien er geweld is gebruikt tegen de verdachten. Hartenberg: 'De rijksrecherche doet altijd onderzoek als er geweld is gebruikt door een agent.' Of de agenten rechtmatig hebben gehandeld kan Hartenberg niet zeggen. 'Daar kan ik niets over melden. We wachten het onderzoek af,' vult hij aan.

Bewoner bedreigd
Desgevraagd zegt Hartenberg wel dat de actie geen normale gang van zaken is. Maar 'in het licht van de situatie' waren de agenten genoodzaakt te handelen. 'De bewoner werd bedreigd en de verdachte wilde weer naar binnen gaan. Dan kan je besluiten dat te laten gebeuren, maar dan heb je kans op een lang proces waarin de verdachten naar buiten gehaald moeten zien te worden.'

Reeks overvallen
RTV Noord-Holland meldt dat Nieuw-Vennep de afgelopen weken gebukt gaat onder een reeks overvallen. Zo werd afgelopen zaterdag een cafetaria aan de Hoofdweg overvallen en zondag weer een. Ook toen was er sprake van twee daders. Of de twee nu gearresteerde jongens ook iets te maken hebben met de andere overvallen is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden