Neem slaappillen, blijf sterk

Oud-premier Tony Blair gaf hoofdredactrice advies in afluisterschandaal News of the World

Het moest wel onder ons blijven. Maar dat bleef het dus niet.

De Britse ex-premier Tony Blair heeft in de zomer van 2011 zijn diensten aangeboden aan Rupert Murdoch, nadat het afluisterschandaal rond diens krant News of the World naar buiten was gekomen. Dat blijkt uit een e-mail die gisteren ter tafel kwam tijdens de rechtszaak tegen topmensen van de Britse krant, die aan het schandaal ten onder ging.

Op 11 juli 2011 schreef Rebekah Brooks, die destijds de scepter zwaaide over News of the World, dat ze een uur telefonisch met Blair had gesproken. Het schrijven was gericht aan James Murdoch, de zoon van de grote baas. Brooks meldde dat Blair beschikbaar was om haar, James en Rupert Murdoch bij te staan 'als officieus adviseur, maar het moet tussen ons blijven'.

Een eerste reeks adviezen gaf Blair ook al in het telefoongesprek. Zet een onafhankelijke onderzoekscommissie op, blijf sterk en gebruik vooral slaappillen, aldus de mail die Brooke aan Murdoch stuurde en die gisteren in zijn geheel door openbaar aanklager Andrew Edis werd voorgelezen in de rechtszaal.

News of the World luisterde de voicemails van honderden bekende en onbekende Britten af om aan primeurs te komen. In de zaak bleek eerder al dat de krant de voicemails had gekraakt van prins Harry en Kate Middleton, de echtgenote van Harry's broer William. Ook voetballers, politici en acteurs waren niet veilig voor de spionage. Tientallen mensen, onder wie voormalig vicepremier onder Blair John Prescott en acteur Jude Law, hebben recht op schadevergoeding, bepaalde de rechtbank eerder.

Gewone burgers moesten het ook ontgelden. Zo luisterde de krant voicemails af van nabestaanden van omgekomen militairen en van een 13-jarig vermist meisje dat later vermoord werd gevonden. Dat haar voicemail bleek te zijn beluisterd, gaf haar familie in eerste instantie de valse hoop dat ze nog leefde.

De e-mail brengt Blair in een lastig parket. Drie dagen voor het telefoongesprek had hij namelijk in het openbaar nog hard uitgehaald en het afluisterschandaal betiteld als 'meer dan walgelijk'. Een reactie liet hij gisteren over aan een woordvoerder. Die bevestigde dat het gesprek had plaatsgevonden, maar zei dat Blair 'eenvoudigweg informeel advies gaf'.

Enkele dagen na het versturen van de mail werd Brooks opgepakt en aangeklaagd voor onder andere het afluisteren van telefoons. Het proces tegen Brooks en zes anderen begon in oktober. De aanklager is bijna klaar met de presentatie van zijn zaak, later deze week is het woord aan de verdediging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden