Neem je lucifers mee naar het Betere Boerenbed. Want ook luxe heeft zijn grens.

Kamperen te primitief maar toch genieten van het boerenlandleven? Dan is er nu het Betere Boerenbed. De naam zegt het al. Niet slapen op een dun matrasje op de grond en geen gedoe met tentharingen. Nee, het Betere Boerenbed heeft aan alles gedacht, nou ja, bijna dan, want wie de lucifers vergeet heeft een probleem.

Het Betere Boerenbed biedt namelijk wel een supergrote tent (45 m2) met de luxe van heuse bedden, een keukentje en een privé-wc, maar verder ga je terug naar toen. Vergeet de gaspitten, de televisie of de elektrische kachel: bij het Betere Boerenbed moet men de handen uit de mouwen steken. Meteen na het ontwaken, moet de houtkachel annex fornuis bijvoorbeeld opgestookt worden, want zonder vuur geen warm water voor thee of koffie.

,,De mensen hebben hier wel een ander ritme en daar moet je aan wennen'', is de ervaring van boerin Gerda Ligtenbarg uit Lochem. ,,Maar dan krijgen ze er ook lol in.'' Bij de veehouderij van Ligtenbarg staan tien Boerenbed-tenten en het leven is er aangenamer door geworden, vindt zij. Ze heeft meer aanspraak en daarbij leveren de gasten een extra centje op. En dat kon het gezin met drie opgroeiende kinderen wel gebruiken. ,,Uitbreiding van de veestapel zit er niet in, omdat we onvoldoende grond hebben. Dankzij de tenten kunnen we op dit mooie plekje blijven wonen en hoeft geen van ons buitenshuis te gaan werken.''

Het Betere Boerenbed sloeg vorig jaar meteen aan, zowel bij de klant als de boer. Stonden de tenten in 2004 nog bij vijf boerderijen, dit jaar kan men op twaalf boerenerven 'kamperen', voornamelijk in het oosten en noorden van het land.

Initiatiefnemer Luite Moraal is bewust op zoek gegaan naar een concept voor de goedverdienende randstedeling-met-kinderen die genoeg heeft van de 'plastic vakantiepret'. Hardwerkende ouders die een paar dagen terug naar de natuur willen maar wel enig comfort zoeken. Een beetje dubbel dus, zoals blijkt uit de ouderwetse poepdoos in elke tent: het oogt als vroeger maar verbergt in werkelijkheid een gewone doortrekplee. De kaarsen en de olielampen daarentegen zijn echt en speciaal voor het Boerenbed ontworpen.

Voor het Ot-en-Siensfeertje moeten deelnemende boerderijen

authentiek zijn en nog in functie. Verder liggen ze altijd in de buurt van een natuurgebied van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of een andere organisatie, vertelt Moraal. Maar daarmee is de boer er nog niet. De gasten gaan immers terug naar de natuur en daar horen kakelende kipjes bij, waar ze zelf de eieren van mogen rapen. En dus schafte boer Ligtenbarg twintig kippen aan, want die had hij helemaal niet. Standaard is verder een nostalgische, maar meestal nieuw aangelegde waterpomp -heerlijk speelgoed voor stadskinderen- en een landwinkel met streek- en boerderijproducten.

Boerin Ligtenbarg gaat het komende jaar in haar winkel ook wijn verkopen. Ze heeft namelijk gemerkt dat haar gasten 's avonds eindeloos buiten zitten en wijn drinken -er is immers geen televisie- en daar speelt ze handig op in. De tenten worden ook vaak door vriendenstellen gehuurd, weet Moraal. Die schuiven de picknicktafels aan elkaar voor gezamenlijke maaltijden en een wijntje onder de sterrenhemel.

Agnes Vos uit Voorburg viel voor de sfeervolle inrichting. Ze had een artikel over het Betere Boerenbed gelezen in Living en wilde er meteen heen met haar gezin. Eenmaal aangekomen in Ermelo overtrof het 'plaatje live' de foto's. ,,Je ziet aan alles dat er met liefde aan is gewerkt. Juist wat zo schort aan de huidige samenleving -betrokkenheid- vind je er terug. De charme, gekoppeld aan de uitstraling van Piet Hein Eek (meubelontwerper, jvd), trekt mij erg aan. Het zijn gewoon mooie tenten.''

Een weekeindje Boerenbed valt volgens haar wel onder de elitaire uitjes, want de huur is een duur grapje. ,,Je bereikt er inderdaad een bepaalde groep mee. Zoiets trekt, denk ik, mensen die het net als wij leuk vinden om voor dat geld in een sfeervolle tent te kunnen slapen. Het is een mix van buiten zijn, rust en comfort. Je zit niet boven op elkaar en er is echt over nagedacht. Daarmee wordt bijvoorbeeld vermeden dat mensen voortdurend langs je tent lopen, wat kamperen soms zo onaantrekkelijk maakt.''

Ze weet dat er kritiek bestaat op deze nieuwe manier van recreëren en beseft ook dat het grotendeels fake is. ,,Natuurlijk, zo'n poepdoos die je gewoon kunt doortrekken is eigenlijk belachelijk. Maar het is wel sfeervol en praktisch. Ze kraken het maar af, ik geniet er niet minder om. We hebben alweer geboekt voor dit jaar.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden