Neem hoogbegaafdheid mee in een diagnose

Beeld Thinkstock

In een recent artikel (Trouw, 11 mei) en een lezersbrief over het boek 'Martijn. Kroniek van een Asperger' gaat het wel over de desbetreffende autismeverschijnselen, maar komt hoogbegaafdheid niet aan de orde, stellen Noks Nauta en Rianne van de Ven van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

We lezen in het artikel dat Martijn zeer intelligent was, en dat lezen we vaker in verhalen over mensen met asperger. We weten dat mensen met een zeer hoge intelligentie (ook zonder de diagnose asperger) zich vaak een vreemde voelen. 

'Waarom voel ik me zo anders?' is een vraag die veel hoogbegaafden zichzelf stellen. Dat leidt nogal eens tot: 'Wat is er met mij aan de hand?' Ze voelen zich eenzaam, hun gedachten en ideeën worden niet begrepen en ze krijgen daar last van. Een hoge mate van creativiteit is een van de kenmerken van hoogbegaafdheid. Wij zien dat veel kunstenaars ook kenmerken van hoogbegaafdheid hebben.

Hoogbegaafden kunnen profijt, maar ook last hebben van de kenmerken van hoogbegaafdheid, zoals de sterke waarneming en het snelle en associatieve denken. Als ze niet weten dat dit juist positieve eigenschappen zijn en niet hebben geleerd daarmee om te gaan, komen ze soms in de psychiatrie, waar men de hoogbegaafdheid vaak niet ziet. 

Misdiagnose

Wij hebben aanwijzingen dat er vrij veel hoogbegaafden op zoek gaan naar antwoorden in de geestelijke gezondheidszorg. Daar worden dan vele diagnoses gesteld, die lang niet allemaal kloppen en ook afleiden van de hoogbegaafdheid. Ze krijgen soms medicatie die niet werkt of bijwerkingen geeft. Als ze wél weten van hun hoogbegaafdheid en daarover gaan lezen en praten, vallen er veel puzzelstukjes op hun plaats. Regelmatig verdwijnen dan de symptomen die tot de psychiatrische diagnose(s) hebben geleid.

Het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen verzamelt en verspreidt kennis over de kenmerken van hoogbegaafdheid bij volwassenen en draagt die uit aan (mogelijk) hoogbegaafden en zorgprofessionals. We hopen dat zo misdiagnoses kunnen worden voorkómen, dat hoogbegaafdheid wordt meegenomen in de diagnose en behandeling en dat, waar hulp nodig is, deze dan ook passend is. 

Het boek dat wij recent uitbrachten ('Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in') leidde bijvoorbeeld al tot deze reactie: "Ik hoop dat het boek snel zijn weg gaat vinden binnen de ggz. Wat zullen er een hoop mensen zijn die zonder medicatie en zorgelozer door het leven kunnen gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden