Neem het risico dat je gekwetst wordt

In het artikel van cultuurfilosoof Jan Drost voor monogamie versus polyamorie zie ik allerlei misvattingen over liefde en relaties (Letter&Geest, 14 mei). Ik wil Jan Drost bijvallen in zijn verdediging van monogame relaties in reactie op Simone van Saarloos' pleidooi voor polyamorie en er nog wat gedachten aan toevoegen.

Als polyamoristen geen liefdesverdriet kennen, zoals Simone van Saarloos beweert, vraag ik me oprecht af of ze werkelijk houden van al die partners. Ter vergelijking: Stel dat je zeven kinderen hebt en er overlijdt er één. Zou er dan geen lijden zijn, geen rouw, omdat er nog zes over zijn?

Van Saarloos ziet haar partner(s), nu ze polyamorist is, als ongrijpbare ander, iemand met wisselende rollen en kanten. Goed idee! Dit idee leidt tot realistische verwachtingen over de ander. Die andere is veel meer dan alleen degene die verliefd is op jou en daarnaast: die ander verandert voortdurend, net als jijzelf trouwens. Kortom, een verstandige visie, of je nu polyamorist bent of monogaam.

Het is een illusie - in wat voor relatie dan ook - om te verwachten dat je altijd op nummer 1 staat voor je partner. Ik sta niet altijd op nummer 1 bij mijn partner. Soms staat één van onze kinderen op nummer 1, want hij is ook vader. Soms staat zijn werk op nummer 1, want hij wordt daar verwacht. En soms zijn moeder, want hij is ook zoon. Dan is hij er even niet voor mij en daar kan ik van balen. Moet ik dan onmiddellijk naar iemand anders toerennen omdat mijn behoefte aan genegenheid, aandacht, troost of seks niet direct wordt bevredigd?

Voor mij klinkt polyamorie, zoals beschreven in dit artikel, als een poging om verdriet en pijn te vermijden. Het lijkt een variant op 'Ik kan maar beter helemaal geen relatie meer aangaan, want ik ben zo gekwetst in mijn vorige relatie'.

Ik pleit niet zozeer voor monogamie of tegen polyamorie: mijn pleidooi is om te durven leven. Geef jezelf aan de ander en neem het risico dat je gekwetst wordt of jaloers, dat je je eigen onvermogen tegenkomt, dat je geen sturing, geen regie hebt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden