Neem een koude douche, adviseert Iceman Wim Hof
Zuchtend en zwetend slepen we ons deze week voort in de warmte. "Ik trek het niet meer", steunt de een. "Doe mij de winter maar", klaagt de ander. Het zijn symptomen van de contactbreuk met ons lichaam, signaleert Iceman Wim Hof. De man die ooit bijna twee uur tot aan zijn nek in een bak ijs zat, weet ook extreme hete moeiteloos te trotseren. Zijn advies: neem een koude douche. Dan kun je die extreme temperaturen makkelijker aan.
Hij zwom een kwartier lang in ijskoud water, verbrak, toevend in een bak ijs, record na record en rende een halve marathon door sneeuw en ijs op blote voeten. En de extreme hitte? Hof lacht gelaten. "Ik ga weleens op vakantie in de tropen. Dit zijn dus eigenlijk gratis tropendagen."
Veel moeite met de uitschietende temperaturen heeft de Iceman niet. Kun je vrieskou makkelijk aan, dan is ook extreme hitte het hoofd bieden een koud kunstje. Wij mensen zijn het contact met de natuur verloren, legt hij uit. En daar lopen we nu en masse tegen aan. "Doordat we kleren zijn gaan dragen, functioneert onze bloedsomloop niet optimaal. Gemiddelde temperaturen kunnen we aan, maar extremen creëren een stressgevoel."
U kunt dus zowel hevige hitte als kou aan. Heeft u een favoriet?
"Lastige vraag. Mijn moeder zei vroeger: 'Op de kou kun je je kleden, op de warmte niet.' Ja, dat is een nadeel van de warmte. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ontzettend geniet van de tropendagen. Aan de andere kant... Zwemmen in ijskoud water straalt zo'n ontzettende macht uit. Dat is pure macht over je lichaam. Helaas wint de kou het dan van de warmte."
Stilte.
"Nee, wacht! Het allerlekkerst zijn die twee extremen bij elkaar. Als ik dan helemaal verkleumd ben en verkrampte spieren heb door de kou, is er niets lekkerder dan een heerlijke hete douche en warme chocolademelk met slagroom."
Duidelijk. U houdt van extremen. U heeft ook een marathon door de woestijn van Namibië gerend. Hoe heeft u zich daarop voorbereid?
"Niet. Ik ben geen renner. Het duurt me veel te lang. Maar ik heb twee keer een marathon gerend. Eén boven de poolcirkel in een kort broekje. En een in de woestijn, ook in korte broek, zonder een slok water te nemen. Dat was een mind-over-matter-thing. Iedereen kan dan."
Hoe doe je dat dan?
"Kun jij een minuut rennen? Vast wel hè. Na die ene minuut treedt er al verzuring op omdat je cellen te weinig zuurstof krijgen. Maar die ontkoppeling van zuurstof kun je tegengaan door dezelfde voorwaarde te veroorzaken als in die eerste minuut toen je begon met rennen. Gewoon door focus en bewust dieper adem te halen. Zo kun je met je eigen wil je verbranding tot in je cel bepalen."
Wat zou u de mensen adviseren die door de hitte baden in hun eigen zweet en haast niet kunnen functioneren?
"We willen bij dit extreme weer altijd een pilletje zodat de ellende verholpen is. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Leren omgaan met extreme hitte moet je trainen. Neem elke dag een koude douche. Een minuutje of langer. Net zolang het goed voelt. Dan krijgen je aderen een schrikreactie en gaan ze weer normaal functioneren. De spiertjes in onze aderen zijn nu lui geworden. We hangen lui op de bank, krijgen te weinig zuurstof binnen en zo ontstaan ziektes.
Dieren hebben dat contact met hun lichaam nog wel. Ze voelen aan dat het warmer of kouder wordt. Neem mijn hond. Die is nu al weken aan het verharen. Die bereidt zich erop voor. Dat kunnen wij mensen ook doen."
U moest zaterdag een workshop geven, maar als u vrij was geweest? Was u dan ook in een ijsbad gaan zitten?
"Nee hoor. Dan was ik gaan zwemmen met de hond van mijn dochter die nu bij me is. En sinds twee weken schilder ik veel. Weer na twintig jaar. Vaak schilder ik natuur, veel dieren. Heb eigenlijk een hele gepassioneerde relatie met dat schilderen. Soms vind ik het heerlijk, soms verschrikkelijk. En als je die passie dan in de zon bedrijft, ga je wel zweten hoor."