'Neem een goede casus en pluis die dan tot in detail uit'

Schrijver boek politionele acties blij met breed initiatief

VAN ONZE VERSLAGGEVER

"Geweldig nieuws hoor", zegt Wim Hendrix (86) over het plan van drie historische instituten om de ontsporingen van geweld tijdens de geboortestrijd van de republiek Indonesië opnieuw te onderzoeken. 'Ontsporingen van geweld', zo heet ook het standaardwerk over politionele acties dat hij schreef met de in 2008 overleden socioloog/publicist Jacques van Doorn. Dat werd pas in 1970 gepubliceerd; eerder durfde geen uitgever het aan, zo gevoelig lag de 'Indonesische kwestie'.

Hendrix, die net als Van Doorn als dienstplichtige in Indonesië belandde, was daar belast met de radiotelefonie. Een sleutelpositie waarbij hij contact had met allerlei militairen, van hoog tot laag, maar ook met inlichtingendiensten. "Omdat ik Maleis had geleerd, hoorde ik ook wat onderling werd gezegd."

Uiteindelijk kwam hij, dankzij door Van Doorn ontworpen vragenlijsten, terug in Holland met 110 dossiers over excessen en repressailles. Want als hij ze aan de praat kreeg, praatten ze ook openlijk, vooral tijdens de wacht 's nachts.

Hendrix hamert erop dat de nu beoogde studie echt 'breed' is. De strijd kostte het vijfduizend van Nederlandse militairen het leven, aan gene zijde sterven 150.000 strijders en burgers. Hoe precies, dat is alleen te begrijpen als alle kaarten op tafel komen. "Buitenlandse Zaken moet bijvoorbeeld de archieven openen, om de rol van de VS opgehelderd te krijgen", zegt hij.

Maar niet alleen dat. Inlichtingendiensten, het leger, van hoog tot laag en, niet te vergeten, de economisch belanghebbenden. Hendrix: "Neem een goede casus, zoals Rawagede. En pluis dat tot in detail uit."

Ja, hij wil daar desnoods nog wel adviseren. "Als mijn vervoer wordt geregeld, wil ik best."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden