'Neem de blanken mee'

Nederlanders ontvoerd in olierijk maar onderontwikkeld zuiden van Nigeria

"Gisteren sprak ik hem nog nadat hij woensdag naar Nigeria was vertrokken. Meer kan ik niet zeggen, mijn hoofd doet pijn. Belt u alstublieft met zijn advocaat." De Nigeriaans-Nederlandse Dorothy Faluy-Ofehe uit Capelle aan den IJssel is te gestrest om te praten over de verdwijning van haar man Comrade Ofehe.

Zondagochtend zou hij samen met drie Nederlanders - Ofehe woont sinds 1995 in Nederland, maar heeft niet de Nederlandse nationaliteit - zijn ontvoerd in de zuidelijke plaats Letugbene. Dat ligt in de beruchte olieregio Nigerdelta, waar vaker buitenlanders die in de olie-industrie werken worden ontvoerd.

De Nederlanders die onder begeleiding van Ofehe in de Nigerdelta waren, zijn in ieder geval Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart. Dat is bevestigd aan de Telegraaf door een medewerker van de drukkerij die Leffers runt. Daar wordt Ofehe's magazine over de Nigerdelta gedrukt. Vos heeft in dat blad geschreven. De derde Nederlander zou documentairemaker Jandries Groenendijk zijn.

Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens Ofehe's advocaat Michiel Pennings in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze waren er om medicijnen en andere spullen te geven aan een ziekenhuis en aandacht te vragen voor de schrijnende levensomstandigheden in de arme regio.

Ofehe voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign al jaren onder meer actie tegen de rol van Shell in de milieuverontreiniging en onderontwikkeling in de Nigerdelta. "Dat is zijn levenstaak", aldus advocaat Pennings, die Ofehe verdedigt in een slepende rechtszaak die begon rond zijn onbewezen betrokkenheid bij terreur door rebellen in de Nigerdelta.

Toen het gezelschap weg wilde varen na een bezoek aan een plaatselijke leider, kwamen gewapende kidnappers tevoorschijn. Verscheidene opvarenden sprongen in het water en lieten de Nederlanders naar verluidt aan hun lot over.

De Nigeriaanse journalist Joe Ogbodu heeft tegen het mediaplatform Zam Chronicle in Amsterdam verteld dat Leffers, Vos en Groenendijk zijn meegenomen, maar dat Ofehe veilig en ongedeerd is. Een vriend van Ofehe in Nederland zag dat zijn Facebook-account gisteravond actief was. Maar op een bericht kwam geen antwoord.

"Neem de blanken mee", hoorde een andere lokale journalist die meereisde. "De kapers namen al onze bezittingen af waaronder mobieltjes, laptops, camera's en iPads." Gewapende groepen in de Nigerdelta ontvoeren vaker buitenlanders. Voorheen ging het om Robin Hood-achtige rebellengroepen die zeiden te strijden voor een eerlijkere verdeling van de olieopbrengsten. Nu zijn het vaker ordinaire bandieten.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft het negatieve reisadvies naar Nigeria aangescherpt.

De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Nigerdelta. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd. Ook worden geregeld pijpleidingen gesaboteerd en worden westerlingen ontvoerd voor losgeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden