Neef Mitch Henriquez: 'Ik heb geen vertrouwen meer in politie en justitie'

Alex Dijkhoff Beeld Patrick Post
Alex DijkhoffBeeld Patrick Post

De familie van Mitch Henriquez, die in juni bij zijn aanhouding in Den Haag om het leven kwam, is nog altijd in diepe rouw. De officier van justitie kwam deze week zijn condoleances overbrengen, nu de moeder en zus van Henriquez in Nederland zijn.

Niels Markus

De chillroom is nu de Mitchroom. Vaak dronk Alex Dijkhoff in het kleine kamertje een glaasje sterke drank met Mitch Henriquez. En nog altijd kijkt zijn neef hem aan vanachter een glaasje rum, als Dijkhoff zich even terugtrekt. Dijkhoff (46) ververst elke twee weken de drank in het glas en de bloemen in het vaasje naast de foto van Mitch.

Mitch' moeder, zus en zwager zijn voor de feestdagen over uit Aruba. Er wordt veel gedronken en gelachen. Maar het echte feestgevoel is er niet, zegt Lila Henriquez, de zus van Mitch. Dijkhoff vult haar aan: "Met zijn drukheid en grapjes was Mitch het grootste feestbeest. Het zijn gevoelige tijden nu hij er niet bij is."

Pistool
Het is wrang dat Henriquez door een van zijn grapjes op 27 juni om het leven kwam, vindt Dijkhoff. De 42-jarige Arubaan was tijdens zijn vakantie op het Haagse festival A Night at the Park. Toen het afgelopen was, riep Henriquez naar een paar agenten dat hij een pistool had, en hij greep naar zijn kruis. Vijf agenten stormden op Mitch af en takelden hem dusdanig toe, dat hij overleed.

De agenten moeten begrepen hebben dat Henriquez een geintje maakte, zegt zijn neef. "Als ze zich bedreigd hadden gevoeld, dan hadden ze zelf wel hun pistool getrokken." Dijkhoff vermoedt dat zij zich door Mitch voor paal voelden gezet. "Er liepen veel vrouwen rond, ze voelden zich waarschijnlijk heel erg beledigd."

Maandag zat de officier van justitie hier nog aan tafel. Die kwam om de moeder en zus van Henriquez te condoleren, nu zij in Den Haag zijn. Het ging uiteindelijk ook over de inhoud van het dossier, dat na het horen van 88 getuigen meer dan 1500 pagina's telt. Op aanraden van zijn advocaat gaat Dijkhoff niet inhoudelijk in op de zaak. "De verdachten kunnen nog getuigen horen. Als ik wat zeg, kunnen zij dat in ons nadeel gebruiken."

Gebroken strottenhoofd
Wel bevestigt Dijkhoff dat de agenten grof geweld gebruikten bij de aanhouding, zoals de advocaat van de ex van Mitch al eerder zei. De vijf gingen verder dan het toepassen van de nekklem. Dijkhoff: "Mitch had een gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, een ingeslagen geslachtsdeel, zijn lever was kapot en hij was met een politieschoen op zijn hoofd getrapt."

Aanvankelijk dacht Dijkhoff nog dat de dood van Mitch door een onervaren agent kwam, die de omstreden nekklem verkeerd had toegepast. Toen er die week rellen losbarstten in de Schilderswijk, door jongeren die de Haagse politie beschuldigden van structurele discriminatie, zei Dijkhoff nog dat hij zich niet kon voorstellen dat de verdachten racistische motieven hadden. "Nu zit het ons dwars dat ze zo veel geweld gebruikten. Waar komt die haat vandaan? Was het machogedrag, of toch racisme?"

Tot ze het antwoord op die vraag hebben, kan de familie het niet afsluiten. Dijkhoff verwacht dat dat nog jaren kan duren. "De zaak zal tegen de zomer worden behandeld. Daarna kan er nog in hoger beroep en in cassatie gegaan worden."

Bewusteloos
Hij vreest dat de verdachten straks de hand boven het hoofd gehouden gaat worden. Dijkhoff zegt dat hij onwaarheden in het onderzoeksrapport heeft zien staan. Ook trok het Openbaar Ministerie haar eerste reactie na de dood van Henriquez in, nadat er camerabeelden van zijn arrestatie waren opgedoken: Mitch was niet pas onwel geworden in de ambulance. Al tijdens zijn arrestatie raakte hij bewusteloos.

Dijkhoff heeft geen vertrouwen meer in politie en justitie, hoewel hij vond dat de rijksrecherche goed onderzoek deed. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de verdachte agenten nog op vrije voeten zijn. "Als het beveiligers waren geweest, hadden zij wel vast gezeten. Nu kunnen ze op het strand van Scheveningen overleggen over hun verdediging." Mitch' zus Lila vult haar neef aan: "Ik heb hoop dat het goed komt, maar ik vertrouw meer in God dan in de politie."

Het onderzoek naar de dood van Henriquez

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet inhoudelijk in op het onderzoek, het reageert dus ook niet op de beschuldiging van Alex Dijkhoff dat er onwaarheden in het dossier staan. Niet de politie, maar de rijksrecherche deed onderzoek naar de dood van Henriquez, omdat de politie zelf wordt onderzocht. De rijksrecherche valt niet onder de politie, maar rechtstreeks onder het college van procureurs-generaal. De agenten zitten niet in voorarrest, omdat zij onder sommige omstandigheden geweld mogen gebruiken, schrijft een woordvoerster. "Daarom moeten er eerst bijzondere omstandigheden gelden voordat agenten in hechtenis worden genomen. De agenten zijn meteen na inschakeling van de rijksrecherche door de rijksrecherche verhoord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden