Neef Maurits tekende historie van Brazilië

Niet prins Maurits, maar zijn kunstzinnige achterneef verjoeg de Portugezen uit Brazilië. Selma Schepel verwart in haar enthousiasme over het geslaagde Nederlandse koloniale bewind de twee Mauritsen.

Wiemers

In haar column 'Verliefd op een omaatje' (Podium, 27 april) vraagt Selma Schepel zich af of prins Maurits ooit zelf in de Braziliaanse stad Recife is geweest. De aldaar vereerde prins is echter niet dé prins Maurits, zoon van Willem de Zwijger (1567-1625), maar zijn achterneef, graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Johan Maurits was een begaafd man die zijn talenten op militair, politiek, bestuurlijk, kunstzinnig en wetenschappelijk gebied ruimschoots ten dienste heeft gesteld voor ons landsbelang en dat van Brazilië.

In 1636 werd hij door de West-Indische Compagnie aangesteld als kapitein-generaal in Brazilië waar hij dicht bij Recife een nieuwe stad bouwde, Mauritsstad, nu het centrum van Recife. Hij voerde er een zó progressief en verlicht bewind, dat de Brazilianen in hem tot op heden een grondlegger zien van hun wetenschappelijk en kunstzinnig leven.

Ondanks zijn bewonderd optreden werd hij in 1644 teruggeroepen. Oorzaak was het regentenoverwicht van Amsterdam in de West-Indische Compagnie, dat slechts oog had voor zijn eigen commerciële belangen.

De historicus Boxer wijdde in 1957 een boek aan Maurits. Volgens deze professor aan King's College in Londen had de toekomst van Brazilië er anders uitgezien als het politieke inzicht in Den Haag het niet had verloren van de Hollandse koopmansgeest.

Terug in Nederland heeft Maurits nog vele functies bekleed en hij liet Pieter Post een prachtig huis in Den Haag bouwen. In dat nu nog als het Mauritshuis bekendstaande pand heeft hij vele jaren gewoond.

De verwarring met prins Maurits komt waarschijnlijk, doordat Johan Maurits in 1652 van graaf werd bevorderd tot vorst. In het Portugees betekent vorst 'principe', wat ook staat voor 'prins'. En als 'principe Mauricio' wordt hij in Brazilië nog steeds in ere gehouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden