Neef en nicht samen: soms vrije keus

Elma Drayer wil meegaan met het regeringsvoorstel om neef-nicht- huwelijken bij wetgeving te verbieden (Podium, 22 november). Voor haar is een neef-nichthuwelijk altijd gedwongen. Nooit gedacht dat begrippen zo moeilijk te begrijpen zijn. Neef-nichthuwelijken kunnen gedwongen zijn, maar ook vrije keuze. Gedwongen huwelijken zijn gearrangeerd, maar gearrangeerde huwelijken zijn lang niet altijd gedwongen, blijkt uit het onderzoek van VU en VUmc naar neef-nichthuwelijken onder Nederlandse Turken en Marokkanen (Trouw, 20 november). Wij willen dat gedwongen huwelijken worden tegengegaan, maar neef-nichthuwelijken alleen als zo'n huwelijk gedwongen is.

Een cultuur is een patroon van en voor gedrag. Het zijn altijd individuen die handelend optreden. Mevrouw Drayer heeft mevrouw Musa van Femmes For Freedom geraadpleegd en die zegt dat ze alleen maar ongelukkige neef-nichthuwelijken kent. Maar Musa vertelt niet dat al die huwelijken gedwongen zijn geweest.

Zoals in het artikel van dinsdag vermeld, hebben wij onderzoek gedaan onder Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst. Mevrouw Musa heeft een Pakistaanse achtergrond. Pakistan ligt toch echt in een ander werelddeel dan Marokko en het is een heel andere samenleving.

Wij willen dat gedwongen huwelijken worden tegengegaan. Dat zeggen we ook expliciet. Maar misschien heeft Elma Drayer dat niet gelezen. Of weet ze beter dan wij wat er uit ons onderzoek komt op basis van een gesprekje met één persoon die ervaring heeft met een geheel andere regio? Als wetenschappers gaan wij integer met ons materiaal om, zeker ook als het gaat om onderzoek naar migranten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden