Nee, Xavi, ze willen hier niet alles anders doen

Xavi Hernández en Carles Puyol, de strateeg en het eenmanssloopbedrijf in de verdediging van het superieure Barcelona uit het vorige decennium, waren deze week in Amsterdam. In de Arena werd een voetbalcongres gehouden en de Nederlandse pers was er eensgezind heen getogen om vooral Xavi onze voetbalcrisis voor te leggen en naar de uitweg te vragen.

Xavi deed netjes wat in de vraagstelling van hem werd verwacht: hij zei dat Nederland dicht bij zichzelf moet blijven, bij wat Johan Cruijff, maar ook Louis van Gaal en Frank Rijkaard hem hadden geleerd.

'Nederlandse voetbal gaat weer bloeien - geen paniek', kopte de Volkskrant. Het Algemeen Dagblad: 'Het komt goed, echt'. Dat had Xavi gezegd.

Daar was het vooral in de perceptie van De Telegraaf niet bij gebleven. Xavi had volgens de krant het plan gekraakt waarmee de KNVB ons voetbal weerbaarder wil maken. Ja, echt, alsof hij het had gelezen.

Nu moet u weten dat De Telegraaf zelf het plan al langer kraakt; in het algemeen omdat, op z'n simpelst gesteld, technisch directeur Hans van Breukelen er voor is. Meer in het bijzonder zijn de pijlen al enkele weken gericht op het gedeelte over het pupillenvoetbal. Daarmee zou de KNVB iets heel anders willen, heeft ergens op de krant iemand opgemaakt, en sindsdien wordt er stevig op ingehakt.

Er gaat in werkelijkheid nauwelijks iets veranderen in het pupillenvoetbal, en wat ze willen veranderen (bij de kleinsten) is volledig gebaseerd op wat Cruijff wilde en predikte: meer balcontacten in kleinere ruimtes - zoals vroeger op straat. Fijner kan ironie niet zijn: De Telegraaf kraakt met de ogen dicht de grondbeginselen van Johan Cruijff.

'Xavi heeft dit absoluut niet gezegd', twitterde Ruben Jongkind, de makker van Cruijff-adept Wim Jonk. Nee, natuurlijk heeft hij dat niet gezegd.

In de Volkskrant zei Xavi: "Het is in mijn ogen een grote fout om alles anders te willen doen." Dat zal hij zo hebben gezegd, maar je ziet erin wat hem is voorgehouden: dat ze hier alles anders willen doen. Dat is niet zo.

Het AD zag Xavi vies kijken, toen hem werd verteld dat ze in Nederland meer aandacht aan verdedigen en het fysieke willen geven. Xavi zei hoe goed het uiteindelijk was gegaan bij Barcelona, dat aan zijn speelstijl had vastgehouden. Ja, met Puyol achter zich (en hij niet alleen) en o ja, Messi voor zich. Daarmee zal niemand hem toch even in de rede zijn gevallen.

Wat ze in Nederland willen doen, is heel simpel wat ze rond de eeuwwisseling in Duitsland hebben gedaan, maar dan spiegelbeeldig: vasthouden wat je hebt en toevoegen wat je niet hebt. In grove lijnen: Duitsland had weerbaarheid en geen techniek, in Nederland is het andersom.

Als u het wilt weten, meneer Xavi, ze willen hier niet alles anders doen. Ze willen met de imitatie van straatvoetbal bij de kleinste jeugd vasthouden wat ze hebben, of daar weer op teruggrijpen, en ze willen daaraan toevoegen wat al jaren zichtbaar nodig is. Ze willen zo ooit ook iets kunnen hebben van de veelzijdigheid die voor u in Spanje de normaalste zaak van de wereld was - en in steeds meer landen waar ze niet voor niets van verloren.

Of het ze gaat lukken, mag al langer de vraag zijn, omdat je in Nederland op je vingers kunt natellen dat de een de ene kant niet op wil, en een ander weer iets anders zijn eer te na vindt. Karikaturen zijn dan de makkelijkste verschansing, de karikaturen waarvoor nu Xavi werd gebruikt - ver van het besef dat juist die elke uitweg uit onze crisis blokkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden