'Nee, wij zijn geen gekkies, we willen onderwijs dat bij Sofia past'

Sofia van Veen (in de rode trui) volgt thuis lessen, samen met kinderen van gelijkgestemde ouders. Beeld Herman Engbers
Sofia van Veen (in de rode trui) volgt thuis lessen, samen met kinderen van gelijkgestemde ouders.Beeld Herman Engbers

De zevenjarige Sofia krijgt thuisonderwijs. Volgens haar ouders is ze helemaal bij qua kennis en vaardigheden.

Nee. Ze zijn dus geen gekkies, grijnst Roy van Veen. Zelfs goede vrienden dachten dat hij niet helemaal wijs was geworden toen hij en zijn vrouw Ksenia besloten hun dochter Sofia thuisonderwijs te geven. Zeven is ze, en tijdens het interview leest ze opgekruld op een stoel een boek. Halverwege vraagt ze haar moeder of die wel eens een haai heeft opengesneden.

Sofia is een van de kinderen die niet naar school gaan omdat haar ouders geen school kunnen vinden die past bij hun levensovertuiging. Van Veen vindt het moeilijk om die overtuiging onder woorden te brengen, maar die is het best te omschrijven, zegt hij zelf, als holistisch. Dat betekent: "Wij kunnen het niet alleen, net zo min als een leraar het alleen kan. We geloven dat kinderen in een groep moeten worden opgevangen en opgeleid. Dan komen talenten bovendrijven."

Eindeloos veel scholen langs

Toen Sofia drie was, zijn beide ouders eindeloos veel scholen langsgegaan. Eerst in de buurt, daarna steeds verder weg. Van Veen: "Dan heb je het over de basisbeginselen van een school en dan voel je waar de pijn zit. Natuurlijk, geen enkele ouder zal een-op-een van een school zeggen: zoals zij het doen is het perfect. Maar wij merkten dat we die pijn overal voelden."

Ze overwogen te verhuizen, of Sofia in te schrijven bij vernieuwende of kleinschalige scholen. "Maar daar hadden we niet veel vertrouwen in de stabiliteit en continuïteit van het onderwijs."

In die tijd had Roy van Veen een goedbetaalde baan. Een bobo, zegt hij. Ksenia is programmeur en had letterlijk doorgewerkt tot haar vliezen braken. "Ik had een deadline." Thuisonderwijs geven zou een radicale verandering betekenen van hun levensstijl. "Dat beslis je niet van de ene op de andere dag. We hebben ons er een half jaar lang in verdiept."

Bakker, boer of kunsthistoricus

Uiteindelijk hebben ze, ondernemers in hart en nieren, een businessplan gemaakt. Wat is er nodig? Wie hebben we nodig? "Het is niet zo dat je 's ochtends wakker wordt en denkt: nu ga ik het helemaal anders doen." Het echtpaar vond in de regio gelijkgestemden, een groep van 22 kinderen die elkaar meerdere dagdelen per week in wisselende samenstelling zien. Ze krijgen samen onderwijs van ouders en een specialist. Dat kan een kunsthistoricus zijn, een bakker of een boer.

Het echtpaar Van Veen heeft een onderwijsplan en een leerlingvolgsysteem voor Sofia. Vijf docenten en een onderwijskundige hebben ze gevraagd om de voortgang van hun dochter samen met hen in de gaten te houden. Ksenia: "Als Sofia morgen zegt dat ze naar school wil, zou dat wat betreft kennis en sociale vaardigheden kunnen."

De tekst loopt door na de foto.

Sofia van Veen speelt piano Beeld Herman Engbers
Sofia van Veen speelt pianoBeeld Herman Engbers

Andere ouders die hun kind thuisonderwijs geven kijken Roy en Ksenia van Veen weleens scheef aan, omdat ze zo open zijn over het onderwijs dat ze hun dochter geven. "Sommige thuisonderwijzers vinden het belachelijk dat wij überhaupt een onderwijsplan hebben voor Sofia."

Ze zijn er, zegt Roy van Veen. De ouders die 'de ramen dichtplakken, de deur dichtdoen en waar je vervolgens weinig meer van hoort'. Dat zijn de ouders die het thuisonderwijs een enigszins schimmig imago geven.

4100 kilometer verderop

"Je kunt in dit land zeggen: ik wijs de democratie af, ik wijs al jullie normen en waarden af, het koningshuis, alles, en de dichtstbijzijnde school die daarbij past staat 4100 kilometer verderop. En dan hoeft je kind niet naar school en heeft de overheid daar geen zicht meer op." Van Veen is blij met het plan voor nieuwe wetgeving. "Dat neemt thuisonderwijs eindelijk serieus en geeft de Onderwijsinspectie de mogelijkheid om de kwaliteit te controleren."

Al houdt hij ook niet zo van dat woord controleren. "Ik zie de Onderwijsinspectie als een gesprekspartner. Daar werken ook gewoon allemaal mensen die bezig zijn met het welzijn van kinderen."

Lees ook:

Een groeiende groep kinderen gaat niet naar school vanwege de levensovertuiging van hun ouders. Toezicht daarop is er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden