Nee, Van der G. is het probleem niet

Apeldoorn reageert kalm op bekendmaking dat de moordenaar van Fortuyn in de stad woont

Met een mengeling van verbazing, schrik en sluimerende zorg nam Apeldoorn gisteren kennis van de komst van de omstreden nieuwe stadgenoot Volkert van der G..

Niet dat omwonenden, de buurtgenoten van de begin mei voorwaardelijk op vrije voeten gekomen moordenaar van Pim Fortuyn hem nou zo zeer vrezen. Welnee, zo'n man moet toch ergens de kans krijgen om na zijn gevangenisstraf een nieuw bestaan op te bouwen, de schepen achter zich te verbranden, redeneert het merendeel van de Apeldoorners. Als hij dan uitkomt in hun stad, is dat niet leuk maar heeft het zo moeten zijn.

Bovendien, deed juist Volkert van der G. in zijn cel niet aan bijbelstudie? En staat er, naast professionele hulp, niet een legertje vrijwilligers gereed van kerk en nazorg om hem, als hij dat zou willen, verder op weg te helpen? Nee, meer dan over zijn voortschrijdende resocialisatie is er in Apeldoorn zorg en bij een enkeling angst voor de mogelijkheid van een onzichtbare vijand.

"Hij is een rare kerel, maar verder zal hij nu toch ongevaarlijk zijn", beantwoordt inwoner Johan Goetzee de gewetensvraag 'Wat moeten we hier nou van vinden?'. "Nee, het risico zit 'm in dat gajes dat hem zijn nek wil omdraaien", zegt hij. "Of, erger, hem wil doodschieten. Dan is het echt te hopen dat ze niet de verkeerde nemen."

Zulke geluiden behoren in Apeldoorn wel tot een minderheid. Het vertrouwen in en het respect voor burgemeester John Berends is overwegend groot. Hij maakte gisterochtend vroeg met een brief aan 350 bewoners melding van de komst van hun nieuwe buurman Van der G.. Nog geen twaalf uur later legden vijftig bewoners tijdens een speciaal belegd informatieuurtje hun oor te luister bij de CDA-burgemeester. Er werd wat gemopperd, er werd wat gevraagd, maar de sfeer bleef goed, werd na afloop verteld.

Dat de burgemeester en niet een sensatiebeluste krant, omroep of tijdschrift met het 'nieuws' van de nieuwe woonplaats van Van der G. kwam, wekte aanvankelijk verbazing. Al op 28 mei nam hij zijn intrek in Apeldoorn en dinsdag liet hij zich er inschrijven. De raadsfracties waren al langer van zijn komst op de hoogte en ook enkele bewoners wisten ervan. Waarom zou je zulk nieuws dan eigenlijk openbaar maken?

"Eenvoudig omdat het in Apeldoorn een goed gebruik is om bewoners persoonlijk te informeren over maatschappelijke beslissingen", gaf burgemeester John Berends op een persbijeenkomst zelf het antwoord op de vraag.

Niet voor niets had hij aan de omwonenden van Volkert van der G. in zijn brief geschreven: 'Net als iedere Nederlander heeft ook Van der G. recht op een woning. Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan zijn reïntegratie'. En, verzekerde hij: 'Ik heb rekening gehouden met de openbare orde en veiligheid in mijn gemeente'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden