'Nee, Tuitjenhorn werd niet genoemd deze zware middag'

Huisartsen vinden zaak Tromp geen reden tot zorg want de richtlijnen zijn duidelijk

"Ik heb toevallig vanmiddag een mevrouw in slaap gebracht die had aangegeven de rest van de ziekte niet meer mee te willen maken", zegt Marc Eyck, huisarts in Neerbeek en ook werkzaam als palliatief consulent. De patiënte had longkanker in de laatste fase en was erg benauwd. Ze zal de komende dagen overlijden. "De familie was erbij, het verliep naar ieders tevredenheid. Nee, de naam Tuitjenhorn is niet gevallen. Absoluut niet."

Eyck werkt ook bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. "We hoorden daar net dat vorig jaar de artsen die ook consulent palliatieve zorg zijn, in totaal 5000 adviesvragen hebben gekregen. Over zaken als pijn en benauwdheid. De huisarts weet inmiddels de weg naar advies te vinden." Eyck merkt dat het drama in Tuitjenhorn de huisartsenpraktijk niet in zijn greep houdt. "Natuurlijk, er werd over gesproken, zeker toen we nog helemaal niet wisten wat er was gebeurd. Maar dat is nu voorbij en de richtlijnen zijn goed, er is geen reden ons zorgen te maken. De patiënt kan erop rekenen dat de huisarts niet ineens anders handelt." Een pijnpunt blijft wel dat de huisarts nooit is gehoord - noch door de inspectie, noch door het AMC - voordat de politie bij hem kwam.

Ook voor Annet Wind, huisarts in Hoorn en coördinator van de kaderopleiding ouderengeneeskunde in het Leids UMC, verandert er weinig. "Palliatieve zorg komt bij vlagen. Ik heb het nu niet bij de hand maar ik kan me niet voorstellen dat ik de volgende keer anders zou handelen." Voor Wind zijn de richlijnen duidelijk. "Daar kun je gemotiveerd van afwijken. Tien milligram morfine tegen bijvoorbeeld benauwdheid is waarschijnlijk te weinig bij een patiënt die al aan het medicijn gewend is. Een patiënt kan ineens achteruitgaan en zwaar lijden. Dan kun je hem in slaap brengen, niet met morfine maar met dormicum. Ik zou eerst die richtlijnen erbij pakken. Die heb ik altijd bij me."

Toen Wind en collega's hoorden wat zich in Tuitjenhorn had afgespeeld, sloeg de stemming om. "Eerst vraag je je af waarom de huisarts niet door het AMC om wederhoor is gevraagd. Maar ik kan mij inmiddels ook wel voorstellen dat het hier om een grote uitzondering ging."

Ook de Haagse huisarts Antje Anema vreest niet dat agenten 's avonds bij haar aanbellen. "Ik vind wel dat de huisarts in Tuitjenhorn gehoord had moeten worden. Want die werkte mee aan de opleiding." Palliatieve zorg kost tijd, zegt Anema. "Je moet anticiperen, vragen wat de patiënt en de familie willen. Rekening houden met overdracht, je collega ook een gesprek laten voeren. Er is nu een nuttige checklist voor de laatste dagen." Voor deze zorg kan de huisarts extra uren declareren, zegt Anema. Patiënten vragen niet naar 'Tuitjenhorn', zegt de Haagse arts. "Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, heb je al genoeg aan je hoofd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden