Nee, schuld ligt niet bij sociale media

Marli Huijer, filosoof en Denker des Vaderlands, werd gevraagd om haar mening over sociale media (Trouw, 10 februari) vanwege de verwensingen die Lodewijk Asscher via Twitter en Facebook over zich uitgestort krijgt.

Volgens Huijer leiden sociale media tot meer sociale afstand tussen mensen. Door de fysieke afstand kunnen mensen niet meer echt contact maken. Vooral jongeren verleren hoe je een face-to-face gesprek moet voeren. Dit alles ondermijnt publieke discussies over belangrijke kwesties. En het leidt tot lompheid. De tweets aan Asscher bewijzen dat volgens Huijer.

In die redenering vallen mij een aantal dingen op. Ten eerste maakt ze streng onderscheid tussen digitale en face-to-face communicatie. Tussen online en offline, zeg maar. Het gebruik van de termen 'online' en 'offline' is echter typisch iets van oudere generaties. Jongeren gebruiken die termen amper, ouderen (die zich een wereld zonder internet kunnen herinneren) wel. Jongeren snappen dat in de wereld waarin we inmiddels leven dat onderscheid is weggevallen. Online is offline en offline is online. Het is gewoon de wereld. Die is fundamenteel veranderd.

Het idee dat de verworvenheden van die mooie oude offline-wereld waarin we zo prachtig met elkaar in gesprek gingen in de verdrukking komen door de oppervlakkige en armoedige online-wereld is een gevaarlijke oversimplicatie.

De jongeren van vandaag (Generatie Z) groeien letterlijk op in sociale netwerken en zijn prima in staat hun punt zowel online als offline te maken. Deze geboren netwerkers leven van onderlinge communicatie; dat is immers het bindmiddel binnen een netwerk. De meeste Z'ers zijn geboren communicatiespecialisten - ze moeten wel - die prima in staat zullen blijken hun mening over maatschappelijke kwesties kenbaar te maken. Dat ze dat soms doen in 140 tekens en emoticons is iets waar oudere generaties maar aan moeten wennen.

De hufters van Asscher gedragen zich volgens bekende sociaal-psychologische wetmatigheden. Veronderstelde anonimiteit kan leiden tot grensoverschrijdend gedrag. Klassieke - offline - psychologische experimenten van Festinger en Zimbardo lieten dat al zien in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het probleem zit gewoon ingebakken bij mensen. De schuld leggen bij sociale media is te makkelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden