Opinie

Nee, moslims hoeven niet dankbaar te zijn

Demonstranten voeren actie tegen de gruweldaden van de Islamitische Staat in Irak en Syrie tijdens de anti-IS-demonstratie op de Dam. Beeld anp
Demonstranten voeren actie tegen de gruweldaden van de Islamitische Staat in Irak en Syrie tijdens de anti-IS-demonstratie op de Dam.Beeld anp

NOURDINE TIGHADOUINI   Het is onzin om van moslims te eisen dat ze zich uitspreken tegen IS, vindt Nourdine Tighadouini. Ieder weldenkend mens keurt de praktijken van IS toch af?

Nourdine Tighadouini

Ahmed Aboutaleb is de eerste en tot op heden de enige Nederlandse burgemeester met een Marokkaanse achtergrond, waarvoor hulde. Sommigen verwachten dat hij zich daarom vooral moet gedragen als burgemeester van de Rotterdamse moslims/Marokkanen. Een vreemde veronderstelling. Een burgemeester vertegenwoordigt alle ingezetenen van zijn stad. Zo mag ook van Aboutaleb worden verwacht dat hij niet de omgekeerde weg bewandelt en juist Rotterdammers met een islamitische/Marokkaanse achtergrond achterstelt.

Volgens Aboutaleb, aldus zijn opinieartikel in deze krant, is wie oproept tot 'djihad' of afreist om de wapens op te pakken een verrader. Op zich een prima statement. Een soortgelijke stelling inzake Israëlische dan wel Koerdische djihadisten is net zo wenselijk. Gelijke monniken gelijke kappen toch?

Maar de burgemeester vindt ook dat moslims in Nederland dankbaar moeten zijn omdat er namelijk 'intens en immens' in hen is geïnvesteerd, zo zei hij daarna in interviews. Daarnaast zouden zij zich luidkeels moeten distantiëren van IS, het liefst met een megafoon in de hand.

Niet meer welkom
Ook ik vind dat terugkerende djihadstrijders een potentieel gevaar zijn voor onze samenleving en dat zij daarom hier niet meer welkom moeten zijn. Maar dat er 'intens en immens' geïnvesteerd is in het islamitische deel van de bevolking? Dat we daarvoor ook nog dankbaar zouden moeten zijn? Daar stroken de uitspraken van Aboutaleb niet met de realiteit.

Bij mij rijst de vraag: op welke specifieke manier is er zoveel geïnvesteerd, als je dat zou vergelijken met de rest van de Nederlandse bevolking? Zijn het de kosten van het Marokkanendebat? Of is het in de ontwikkeling van vmbo-lesstof waarin de vraag wordt opgeworpen of alle Marokkanen crimineel zijn? Zijn het misschien de vele tirades van Wilders? Intens, immens, dankbaar. Waarom? Vanwege het feit dat men hier toevallig is geboren?

Het enige verschil tussen het islamitische deel en de rest van de bevolking is dat moslims constant het object zijn van hoon, beledigingen. En dat ze gecriminaliseerd worden. En dat hun doen en laten uitentreuren wordt besproken.

De Ku Klux Klan is een organisatie die zichzelf profileert als christelijke organisatie. Niemand zal echter de gemiddelde christen vragen zich van de KKK te distantiëren. De Noor Breivik ziet zichzelf als conservatief christen en vermoordde 77 mensen. Het vermoorden van socialistische jongeren, is dat christelijk? Wanneer gaan opiniemakers, politici en de gemiddelde christen zich voor het misbruikschandaal binnen de rooms-katholieke kerk verontschuldigen?

Door het stof
Christenen verzoeken om zich te distantiëren van dit soort misdaden is een vreemd verzoek. Het is zo evident dat het christendom niet vereenzelvigd kan worden met praktijken als rassenscheiding, moord en pedofilie, dat de gemiddelde christen hiervoor niet door het stof hoeft. Waarom moslims dan wel in relatie tot IS? Het is vanzelfsprekend dat ieder weldenkend mens de praktijken van IS afkeurt. En wie dat niet begrijpt moet maar eens bij zichzelf te rade gaan.

Het afnemen van de Nederlandse nationaliteit van djihadisten is praktisch en verdedigbaar. Maar het is absurd om van gewone staatsburgers te verwachten, dat zij oh zo dankbaar moeten zijn, omdat ze hier geboren en getogen zijn. Problemen met radicalen? Pak dan die radicalen aan, zonder speciale verwachtingen van mensen die in niets verschillen van de rest van de bevolking.

Nourdine Tighadouini: bestuurskundige en publicist

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden