Recept

Nee, laten we dit geen hartige rijstkoekjes noemen

Beeld rv

Passend zou zijn om de dit recept 'hartige rijstkoekjes' te noemen, maar dat klinkt vreselijk. Fritters dus, al is frituren er niet bij. Fritters worden simpelweg gebakken in een laagje olijfolie in de koekenpan.

Een restje gekookte rijst was de oorsprong van dit gerecht, en niet zomaar rijst, maar gerookte basmatirijst. Voor het koken dacht ik nog dat die rooksmaak zou wegkoken, net zoals paarse sperziebonen al kokend ordinair groen kleuren. Maar nee, de rooksmaak stond als een huis. Voor zover ik weet is gerookte rijst in Nederland niet te koop, maar niet getreurd, dit recept slaagt heel wel met elke andere soort gare rijst.

Wie dat wil, kan er toch een rokerige smaak aan geven door gerookte kaas en gerookt Spaans paprikapoeder toe te voegen. Komijn is ook lekker. Varieer gerust met andere kruiden (basilicum, dille, venkelgroen), of noten/pitten (zonnebloempitten, pistachenoten). Deze fritters zijn heerlijk als (vegetarisch) hoofdgerecht, met een schep dikke yoghurt of zure room, een fijngehakte salsa van paprika, ui en tomaat, en een groene groente.

Ingrediënten voor 4 of 5 porties:

4 bosuien (in ringen)
extra vierge olijfolie
zout
1 (biologische) citroen
3 sneden stevig wit brood
50 g pijnboompitten
diep bord vol gekookte rijst
4 eieren, losgeklopt
1 bosje koriander of platbladige peterselie, fijngehakt (40 g)
75 g versgeraspte Parmezaanse kaas (of bijv. manchego, of gerookte kaas)
ca. 3 el bloem
versgemalen peper
1 tl gerookt Spaanse paprikapoeder (pimenton de la Vera of gemalen komijn)

Bak de bosui in 2 el olie ca. 3 minuten, tot ze zacht zijn. Bestrooi met wat zout. Boen de citroen schoon en rasp de schil af. Verkruimel het brood heel fijn, eventueel in de keukenmachine. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan in enkele minuten licht goudbruin.

Meng in een kom rijst, eieren, broodkruim, bosui, citroenrasp, pijnboompitten, koriander, kaas en bloem door elkaar. Het moet een stevig, samenhangend mengsel zijn. Voeg zonodig meer bloem of broodkruim toe. Breng op smaak met zout, peper en eventueel paprikapoeder of komijn. Het mengsel kan afgedekt enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Verhit een laagje olijfolie in een grote anti-aanbakkoekenpan. Vorm met behulp van twee lepels stevige ovalen van het mengsel. Schep ze in de pan en bak ze in 4 tot 5 minuten op niet te hoog vuur rondom goudbruin en gaar. Even laten uitlekken op keukenpapier en meteen opdienen. Geef er desgewenst parten citroen bij.

Lees hier meer recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden