Nee, kennis en kunde zijn niet genoeg

DAMARIS D.M. BEEMSCOACH VOOR (TOP)VROUWENFRANK P. VAN VEEN en BEDRIJFSPSYCHOLOOG

Ze heeft een dijk van een cv, is inhoudelijk sterk en ambitieus. En toch gaat die topbaan waarop ze solliciteert naar de andere kandidaat, een man. Vaak is hij ook nog eens eigenlijk de mindere kandidaat. En daar krijgen mannen in sollicitatiecommissies de schuld van. Of iets anders dat in elk geval buiten de vrouw ligt. Maar het ligt wél aan de vrouw.

Ze weet zichzelf niet te verkopen. Ze vertrouwt erop dat haar cv en haar kennis en kunde vanzelf duidelijk maken wat ze kan en waartoe ze in staat is. Ze realiseert zich niet dat het er in de sollicitatieprocedure om gaat zichzelf goed te verkopen. Dát is waar ze het verliest van de mannelijke kandidaat.

Als je aan die top komt, gaat het niet meer zozeer om de inhoud. Uit onderzoek blijkt dat de correlatie tussen vakdeskundigheid en het maken van carrière alleen in de eerste tien jaar van de loopbaan bestaat. Daarna gaat het om je kaliber, levenservaring, persoonlijkheid en overtuigingskracht. Het gaat meer dan ooit om wie jij bent en wat je belangrijk vindt. En hoe je overkomt. Dát is waar de vrouw het aflegt ten opzichte van de mannelijke kandidaat, die daar wel van doordrongen is.

En dan het zelfvertrouwen. Vrouwen hebben geen benul van hoe goed ze zijn. "Ik doe maar wat", horen we maar al te vaak. Die bescheidenheid ook. Zoals die vrouw die acht maanden interim CEO was geweest, maar dat niet op haar cv had gezet. "Dat is zielig voor degene die ik verving, een man."

Ambitieuze vrouwen, ga serieus werken aan je eigen 'verhaal', zodat je in een sollicatieprocedure kunt laten zien wat je in huis hebt. En verkoop dat op een authentieke en zelfbewuste manier. Op een manier die goed voelt en recht doet aan jou en de baan waar je op solliciteert. Net zoals mannen dat doorgaans doen.

Dan klimt Nederland vanzelf op vanuit de onderste regionen als het gaat om het aantal topvrouwen in directies en raden van bestuur. Want wij komen die vrouwen die geschikt zijn elke dag tegen. Ze zijn er, in groten getale. Ze moeten zichzelf gewoon veel beter aan de man gaan brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden