'Nee' is 'nee' geldt nu ook in Duitsland

seksueel geweld | Feministen noemen het een revolutie: de nieuwe Duitse zedenwet geeft slachtoffers meer rechten.

Ook in Duitsland betekent 'nee' nu 'nee', als het gaat om verkrachting en aanranding. Politici, feministen en activisten in Duitsland verwelkomen een strengere wet tegen zedenmisdrijven.

Vóór deze wetswijzing, waar de Bondsdag gisteren unaniem mee instemde, moest een slachtoffer duidelijk verzet hebben geboden tegen een verkrachter of bewusteloos zijn. Nee zeggen, weglopen of huilen was geen aanwijzing voor verkrachting. "De wet was middeleeuws", zei activiste Kristina Lunz op nieuwswebsite Deutsche Welle.

Voortaan zijn seksuele handelingen strafbaar die tegen 'de duidelijk herkenbare wil' van het slachtoffer in gaan. Daarnaast wordt aanranding, ook vanuit groepen, strafbaar. Volgens het feministische tijdschrift Emma is dit een 'revolutie' waardoor mannen niet langer 'de beschikking over vrouwenlichamen' hebben. SPD-parlementariër Eva Högl spreekt van een 'mijlpaal'.

Tot voor kort was er in de politiek geen meerderheid te vinden om de wet aan te scherpen. "Ook de CDU van Angela Merkel wilde niet. De gebeurtenissen van Keulen en de vluchtelingenproblematiek hebben deze discussie in een stroomversnelling gebracht. De CDU kon niet meer verstek laten gaan", stelt Axel Hagedorn, hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de UvA.

Na de gewelddadige gebeurtenissen rond Oud en Nieuw in Keulen deden meer dan vijfhonderd vrouwen aangifte van zedenvergrijpen. Gisteren werd daar voor het eerst iemand voor veroordeeld. Een 21-jarige Irakees kreeg een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij een vrouw in het gezicht had beetgepakt, in het gezicht gelikt en gezoend.

De nieuwe wet zorgt er voor dat Duitsland zich conformeert aan internationale verplichtingen die het zelf is aangegaan. Het land ondertekende vijf jaar geleden een conventie van de Raad van Europa, die stelt dat alle niet vrijwillige seksuele handelingen strafbaar moeten zijn.

De wet leidt ook tot nieuwe controverses omdat de discussie rond seksueel geweld in Duitsland verbonden is geraakt met die over asielzoekers. Oppositiepartijen Die Grünen en Die Linke zijn tegen het voorstel om aanranding vanuit groepen strafbaar te stellen. Ze vinden dat te ver gaan, zeker omdat een veroordeling van een asielzoeker kan betekenen dat hij zijn verblijfsvergunning verliest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden