Nee Hartman, je bent juist dol op vrouwen

Er zijn, houd u vast, tien triljard sterren! "Een één met 22 nullen", legde astronaut André Kuipers uit. Het was aan zijn licht Amsterdamse accent te danken dat het de kijker niet ging duizelen. Immers, niets zo down to earth als de hoofdstedelijke tongval. We betraden een wereld van planeten en melkwegstelsels, nieuwe maantjes en supertelescopen, en vooral van veel getallen.

Met de auto naar de maan duurt zes maanden, naar de zon 170 jaar, naar Neptunus 5000 jaar. We zaten het allemaal ijverig te noteren, en lieten ons onderwijl betoveren door de prachtige, sprookjesachtige kleuren van het heelal. Een begrijpelijk programma over een onbevattelijk fenomeen. En dat alles gepresenteerd in de jij-vorm - 'Ontdek de ruimte' is per slot van rekening een jongerenserie op NPO 3. "Wist je dat er meer sterren zijn dan zandkorrels?", wierp Kuipers ons voor de voeten.

Maxim Hartman had op NPO 1 ook iets met zand, en wel met zandkoekjes. "Zelfgebakken", bezwoor hij Matthijs van Nieuwkerk, terwijl hij zijn (mis?)baksels overhandigde. Hartman, presentator van het testosteron-programma 'Nog meer voor mannen', wilde met de geste aantonen dat hij 'ook een zachte, gevoelige kant heeft.'

Zijn RTL 7-show is een culthit onder mannelijke kijkers. Ook onder heren van wie je dat wellicht niet direct verwacht. Zoals Van Nieuwkerk. Blakend van enthousiasme ontving de 'DWDD'-host zijn RTL-collega. Al snel ontstond aan tafel dat typische mannen-onder-elkaar-sfeertje waar Hartman het patent op heeft: dikke pret, beetje plat en de vrouw als schietschijf.

Zelfs een keurig heerschap als Adriaan van Dis liet zich winnen. Nadat Hartman een demonstratie bubbling had gegeven - voor de niet-kenners: een erotisch bedoelde dans met de bibs omhoog - sprak de auteur ad rem: "Dan moet je wel iets te bubbelen hébben." "Zuurpruim!", riep Hartman. Maar diep in zijn mannenhartje vond hij dat onderlinge gevit best leuk. "We hebben Adriaan lekker agressief gekregen", constateerde hij tevreden na afloop.

De ideale wereld van Hartman lijkt er eentje zonder vrouwen: ze zeuren, zijn bazig en hebben geen gevoel voor humor, dus opzouten. 'Nog meer voor mannen' zou een vervelend programma zijn als al die vooroordelen in ernst werden opgedist. Maar dat is gelukkig niet het geval. Hartman neemt niet alleen de vrouw op de hak, maar vooral ook zichzelf. Zijn 'interviews' zijn steevast over the top: gesloten vragen, afgevuurd op schreeuwtoon. Zoals: "Ik ga praten met Herman! Hij werkt met zijn blote tuindersklauwen! Hij heeft patent, dat lijkt op potent!"

Wat Hartman doet is mannelijke kwaliteiten bejubelen, die, naar zijn smaak, door de 'feminisering van de maatschappij' ondergewaardeerd zijn geraakt. Zijn gemopper is eerder komisch aandoenlijk dan gemeen. De vrouwen in de uitzending zijn niet de dominante types waar de presentator zo het land aan heeft, maar juist allervriendelijkst en volop bereid Hartmans machospelletjes humoristisch mee te spelen.

Daarmee vernietigt Hartman de bodem onder zijn show en bewijst hij precies het tegendeel van wat hij wil, namelijk dat de meeste vrouwen best aardig zijn. En dat is natuurlijk tamelijk grappig.

Hartman is dol op vrouwen. Dat weet ik wel zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden