'Nee, gedrukte informatie mogen we niet geven'

Heel dit jaar is de Olijfberg in Jeruzalem het middelpunt van religieuze sektes en onheilsprofeten, maar ook van toeristen en pelgrims. Een van de meest in het oog springende bouwwerken op deze berg is de tempel van de kerk van Jezus Christus en de Heiligen der Laatste Dagen, kortweg de mormonen. De tempel, modern en luxueus en gezegend met fenomenaal uitzicht op Jeruzalem, behoort met het hoofdkwartier in Salt Lake City tot de belangrijkste bouwwerken van de mormonen. Ook in Nederland is de beweging actief. In Zoetermeer is eind januari begonnen met de bouw van een nieuwe tempel.

Paul Prillevitz

Net als voor andere christelijke bewegingen is het jaar 2000 voor de mormonen een bijzonder jaar, maar de wederkomst van Christus wordt niet direct verwacht. Volgens de mormonen weet alleen God wanneer Zijn Zoon terug zal keren op aarde. De mormonen geloven dat daarna het tijdperk van het 'Millennium' zal aanbreken. Het 'Boek van Mormon' voorspelt dat de mensheid in die periode voornamelijk 'tempelarbeid' moet verrichten waarbij het dopen van de overleden voorouders centraal staat. Na dit 'Millennium' zal de aarde veranderen in een goddelijk hemellichaam. Verspreid over dit heilige en eeuwig durende koninkrijk zullen zowel de gelovige mormonen als de ketters in vrede en geluk leven. De trouwe en God lovende mormonen leven voort als onsterfelijke goden, de ongelovigen en de bedriegers brengen op andere planeten in het heelal hun laatste dagen in blijdschap door.

Indirect houdt dit Millennium-idee van de mormonen in dat God zelf uit een menselijk wezen voortkomt en dat mensen zich kunnen ontwikkelen tot goden. Ze gaan ervan uit dat elk mens eerder geleefd heeft en tot godheid kan opklimmen door vroom te leven. Vandaar dat genealogie zo belangrijk is voor de mormonen. In hun tempel in Salt Lake City kunnen aardse stervelingen gegevens van hun voorouders nagaan en ze vervolgens laten dopen. Met dit idee van de god-mens leunt de kerk aan tegen het polytheïsme en verschilt daarin sterk van andere christelijke bewegingen die hoofdzakelijk mono theïstisch zijn. De stichter van de kerk van Jezus Christus en de Heiligen der Laatste Dagen, Joseph Smith, wilde echter niet al te veel gedachten wijden aan deze profetie van het Millennium uit het 'Boek van Mormon'. Volgens hem was het vooral van belang voor de mormonen om Zion op aarde te herbouwen als een nieuwe sociale orde.

De mormonen-tempel op de Olijfberg is een internationaal ontmoetingscentrum waar studenten van de beweging bidden, studeren en werken. Op de gevel van het gebouw is er geen verwijzing naar de kerk van de Heiligen der Laatste dagen; het gebouw heet simpel The Jerusalem Center for Near Eastern Studies. De mormonen zijn niet zo geliefd bij de Israëlische bevolking; hen wordt kwalijk genomen dat ze zich beschouwen als afstammelingen van het joodse volk en denken te behoren tot de tien verloren stammen van het volk Israël.

Toeristen kunnen een rondleiding krijgen in het complex, maar geschreven informatie wordt daarbij niet verschaft. ,,Het is ons niet toegestaan gedrukte teksten over onze kerk te verstrekken'', vertelt een gids. Wel is er een video te zien waarop de geschiedenis van de tempel wordt toegelicht.

Het ruim twintig jaar oude complex past met zijn bogen en buitenmuren in de zandkleurige 'Jeruzalem-steen' goed in de omgeving. Tijdens de bouw werden geen archeologische vondsten gedaan, zodat er ook geen claims op het land kwamen van Palestijnen of Israëliërs. Om het internationale karakter van het complex te onderstrepen, vertelt de gids dat het glas uit Duitsland komt en de Steinway-vleugel met een kruis erop, uit New York. De stoelen in het auditorium zijn Noorse replica's van Italiaanse opera stoelen en het imposante orgel is van Deense origine. ,,In deze tempel komen moslims, joden en christenen vreedzaam bijeen. De meeste werknemers, zoals de tuinman en de portier, zijn Palestijns. Maar de leiding is in handen van Amerikanen'', legt de gids uit.

Buiten houdt de gids stil bij de kruidentuin van het complex. ,,Alle plantensoorten die we hier kweken, zoals lavendel en jasmijn, groeiden hier ook in de periode van Christus. Verder ziet u nog enkele wijn- en olijfpersen staan. Die stammen ook uit bijbelse tijden'', vertelt ze. De videocamera's binnen en buiten de tempel zijn van latere datum. Hier wordt niks aan het toeval overgelaten, alles wordt in de gaten gehouden. Maar de gids moet door -een nieuwe groep toeristen staat te wachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden