Opinie

Nee, een dier slachten is niet hetzelfde als moord

Beeld ANP

Dieren slachten om ze te eten is geen moord, meent slager in ruste Kees Janson. Hij heeft nooit gemerkt dat dieren bang werden voor ze geslacht werden. 

Willem Vermaat, dierethicus en docent milieuwetenschappen, kapittelt culinair schrijver Karin Luiten omdat zij ook vlees wil eten. Zoals ex-rokers vaak doorslaan in anti-rookstellingnames (in steden roken verbieden) vraagt hij zich af waarom Karin Luiten geen gerechten met hondenvlees publiceert. Hondenvlees eten is in onze cultuur niet normaal, daarom moet je dit er in deze discussie ook niet bij willen halen.

Een mens kan inderdaad op een plantaardig dieet overleven. Maar eten is bij een mens meer dan stoffen tot je nemen om te overleven. Daarin verschilt een mens ook van een dier. En dieren houden om mensen te dienen, in welke vorm dan ook, hoeft niet slecht te zijn.

Bewust van leven en dood

Als Vermaat stelt dat bewust kiezen voor bijdragen aan het doden van een dier, dus om vlees ervan te eten, een foute keuze is omdat dat dier wil blijven leven, dan heb ik met slachtdieren toch echt andere ervaringen. Ik heb bij het slachten van dieren nog nooit gemerkt dat het slachtdier zich ervan bewust was dat het gedood zou gaan worden en dat het dus liever zou blijven leven. Dat bewustzijn heeft een slachtdier niet.

Wanneer een dier zich bewust zou zijn van de begrippen leven en dood - en dus net als een mens angst zou hebben voor het doodgaan - dan zou een dier slachten moord zijn. Dat is het niet. In het boek 'Groot varken, klein varken. Hoe ik als stadsmens twee varkens grootbracht in Frankrijk' beschrijft Jacqueline Yallop hoe zij het houden van twee varkens beleeft die moeten groeien om door haar en haar man geslacht te worden. 

De zorg om aan vlees te komen, is anders dan de zorg om aan groenten te komen. Je hebt te maken met levende wezens en daar heb je tot aan hun dood goed voor te zorgen. Dat deden zij ook. Als dat gebeurd is en je bent geen vegetariër, dan kun je met een gerust geweten genieten van een maaltijd met vlees.

Als slager heb ik heel vaak meegemaakt dat mensen snakken naar een stukje vlees. Er zijn genoeg redenen om vegetariër te zijn, maar Vermaat noemt in zijn artikel geen enkel steekhoudend argument om mensen af te houden van het eten van vlees.

De mens mag genieten van zijn maaltijd, al dan niet met vlees. Prediker leert dat wanneer de mens eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dat een gave Gods is (Pr. 5:17-18). Dat genieten is de kers op de appelmoes.

Lees ook:

Burger moet van het vlees af

Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. De regering moet daar maatregelen voor nemen, zegt haar eigen adviesraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden