Nee, dit wordt geen spookdorp

Geograaf: Goedkope huizen en rust trekken jongeren en zzp'ers naar krimpregio's

Zie hier Hornhuizen. Een dorp van krap tweehonderd inwoners, pal tegen de Groningse Waddenzee aan. Vraag inwoners in krimpregio's als deze naar hun grootste vrees en het antwoord telt één woord: spookdorpen. Leegstaande huizen, dichtgetimmerde ramen, verpauperde straten. Ze schetsen een gitzwart scenario.

Zover zal het niet komen, concludeert cultureel geograaf Rixt Bijker, die vandaag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit haar onderzoek naar de motieven om naar minder populaire plattelandsgebieden in Noord-Nederland te verhuizen, blijkt dat de lage huizenprijzen, rust, ruimte en sociale cohesie op het platteland mensen blijven trekken. "Het is niet alleen maar leegloop."

Ze ontkracht het idee dat nieuwkomers dorpen zonder school en supermarkt links laten liggen. "Ze nemen het op de koop toe dat ze in de auto moeten springen voor school en boodschappen omdat er een hoop tegenover staat", zegt Bijker. Een betaalbaar droomhuis op het uitgestrekte platteland. Rust, ruimte, natuur. "Het is een soort uitruil."

Behalve bij de vele jongeren die op de goedkope woningen afkomen, zijn de krimpgebieden ook in trek bij avonturiers. Mensen die op zoek zijn naar alternatieve woon- en werklocaties. Zo tellen alleen de gemeenten De Marne en Dongeradeel al ruim driehonderd internetondernemers en zzp'ers uit de creatieve wereld die voor hun werk niet gebonden zijn aan een plek, berekende de Kamer van Koophandel.

Ook al kunnen die nieuwe bewoners de krimp niet keren - daarvoor zijn de vergrijzing en ontgroening van de bevolking te hardnekkig - ze zorgen wel voor leefbare dorpen. Ze werken vanuit omgebouwde kerkjes, heropenen dorpscafés en zorgen voor een 'nieuw elan' in het dorp, aldus Bijker. Die plekken trekken weer toeristen en geïnteresseerden.

"Het beeld van spookdorpen is te dramatisch", concludeert Bijker. Dat rekent ze ook beleidsmakers aan. "Die lijken soms dit beeld te gebruiken om steun te krijgen uit Den Haag. Maar ze kunnen de krimp ook ten goede keren en potentiële nieuwkomers wijzen op de mogelijkheden, door bijvoorbeeld gratis treinkaartjes aan geïnteresseerden te geven of mensen ergens op proef te laten wonen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden