Nee: De natuur komt er bekaaid af

Voor de huidige natuurliefhebber is er een nieuwe uitvaartmogelijkheid toegevoegd aan een scala van reeds bestaande mogelijkheden: Natuurbegraven. Een branche in beweging, waar voor iedereen iets unieks mogelijk is. Er valt goed aan te verdienen! Termen als duurzaam, bio en ecologisch scoren bij de consument. Liet je jezelf vroeger gewoon begraven of cremeren, de liefhebber kan nu ook in ongerepte natuur begraven worden. Romantisch onder een boom of in het veld, voor de eeuwigheid.

Diverse commerciële instellingen zijn op deze nieuwe trend ingesprongen, zij gebruiken het liefst bestaande natuur, in het natuurnetwerk, op landgoederen of andersoortig fraai landschap. Bijzondere natuur graag, anders verkoopt het niet. De klant koopt zeker 25 m2 natuur, voor zijn dode lichaam. Zijn restanten beloven de biodiversiteit te doen stijgen, er komt 'nieuwe' en 'betere' natuur uit voort. De aanwezige bestaande natuur was blijkbaar te min.

De vraag is of het écht zo'n goede daad is als wat bedrijven je vertellen. Een aantal zaken klopt niet. De klant mag géén synthetische kleding dragen in de kist, dat is slecht voor de natuur. Protheses, kwik, amalgaam en eventuele medicijnresten gaan echter wél direct de grond in.

Waarom worden deze gifstoffen in ongerepte natuur toegelaten? Op de reeds bestaande begraafplaatsen kan men óók, zogezegd, ecologisch begraven worden en wordt er een stuk duurzamer met ruimte omgesprongen.

Wat betreft de flora en fauna, deze worden ruw verstoord door graafwerkzaamheden en rouwstoeten. Als het doel extra natuur creëren is, kan dat dan niet beter op braakliggend terrein? Dat is échte winst voor het natuuroppervlak!

Met name op de Veluwe in Gelderland lijkt een waar dodenrijk te ontstaan, maar ook in de rest van het land komen tientallen initiatieven tot stand. Naast de 13 bestaande natuurbegraafplaatsen wil men nieuwe, grootschalige, natuurbegraafplaatsen aanleggen. In Hoek van Holland bijvoorbeeld tot wel 34.000 graven. In Wapenveld, waar 2 landgoederen samen 62 ha Gelders Natuur Netwerk willen vermarkten, is plaats voor 19.000 doden. Dit aantal hangt nog af van het nieuw te vormen beleid van de provincie, waar men zich toch op het hoofd begint te krabben. Hoe is het over 25 jaar, als men her en der stuit op deze dodenakkers in de natuur? Is dat wat we achter willen laten voor volgende generaties?

Deze trend is zorgelijk. Natuurbeheer in handen van commerciële bedrijven legt de prioriteit bij omzet, de natuur komt er bekaaid van af.

Natuurbegraven wordt gebracht als aantrekkelijk alternatief, de vraag is of we er in Nederland, met de beperkte natuur, daadwerkelijk op zitten te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden