Nee, christenen zijn ook geen lieverdjes

De kranten staan vol van een koranverbrandende malloot uit Florida en het bloedige antwoord op zijn daad in de islamitische wereld. Kenners waarschuwen dat het niet zal blijven bij de moord op zeven volstrekt onschuldige VN-hulpverleners in Afghanistan. Dit slag moslims, moeten wij begrijpen, heeft nu eenmaal nogal luchtige opvattingen over de waarde van een mensenleven - zeker als hun Heilig Boek in het geding is.

Een kleine drie jaar geleden staken studenten in het Israëlische stadje Or Yehuda christelijke traktaten plus 'tientallen exemplaren' van het Nieuwe Testament in de fik - uit protest tegen de bekeringsactiviteiten van enkele zendelingen. Het festijn werd geleid door de locoburgemeester die dit, aldus het bericht, 'zijn plicht' achtte. Later betuigde hij spijt "omdat hij de relatie tussen christendom en jodendom in gevaar had gebracht". Israël veroordeelde het incident en de openbaar aanklager ging over tot vervolging.

Wat schattig, zou je bijna zeggen. Waar maakten ze zich in 's hemelsnaam druk om? En inderdaad, bij mijn weten gingen christelijke jongelingen nergens schuimbekkend de straat op, opgehitst door even schuimbekkende predikers. Laat staan dat ze volstrekt onschuldige Joden naar gene zijde hielpen.

Vorig jaar was het wederom raak, althans volgens de website kerknieuws.nl. Die meldde dat er in mei sprake was van bijbelverbranding in een Iraans grensdorpje. Exemplaren zouden het land zijn binnengesmokkeld, maar waren onderschept door de plaatselijke autoriteiten en onder hun leiding vernietigd. Er zou alleen geen ruchtbaarheid aan zijn gegeven, omdat Iran bevreesd was voor 'negatieve reacties'. Daags erna schreef de Iraanse ambassade te Den Haag ('In de naam van God') een brief aan de redactie van kerknieuws: het bericht kon onmogelijk kloppen. Het is namelijk overbodig om bijbels naar Iran te smokkelen, aangezien die er vrijelijk verkrijgbaar zijn. "Iran is een religieus land", aldus de verklaring. "Antireligieuze activiteiten, die helaas plaatsvinden in sommige andere landen, zijn in Iran niet toegestaan."

Alweer: wat schattig, die bezorgdheid om de gevoelens der christenen. Want hoezo? De kans was toch werkelijk gering dat zij na het vernemen van dit nieuwtje de spandoeken uit de kast zouden halen. Laat staan dat ze aangemoedigd door hun geestelijken zouden overgaan tot het afslachten van volstrekt onschuldige moslims.

Nee, christenen zijn beslist geen lieverdjes. Maar wat je ook voor lelijks over ze kunt zeggen, één ding moet je ze nageven: als hun Heilig Boek op de brandstapel belandt, gaan ze tegenwoordig zelden over tot geweld.

Intussen zijn de reacties in het Westen op de koranverbranding te Florida voorspelbaar. Zo meent menig commentator dat de schuldenlast ligt bij die dominee. De man had zijn actie nooit mogen doorzetten, omdat hij wist dat hij daarmee 'nodeloos' provoceerde. Anderen (zie nrc.next deze week) beweren in alle ernst dat de Verenigde Staten medeverantwoordelijk zijn, vanwege hun 'starre principes' omtrent de vrijheid van meningsuiting. De overheid had Terry Jones simpelweg de mond moeten snoeren.

Geen misverstand: boekverbranding is altijd verwerpelijk. Nog verwerpelijker is het om halsafsnijders langs een omweg gelijk te geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden