Nedlloyd zag Hagen als viking voor Dorestad

Van onze redactie economie

Hagen hervatte in de stilte van de Noorse bergen zijn studie natuurkunde, het vak waarin hij ooit was begonnen, maar wat hij had laten varen, omdat hij meer brood zag in bedrijfskunde. Aan de beroemde Amerikaanse Harvard-universiteit zou hij daar een graad in halen.

De studie aan Harvard heeft een Amerikaans, of ruimer gezegd een Angelsaksisch stempel gedrukt op de Noorse zakenman. Toen Hagen voor de eerste keer in de aanval ging bij Nedlloyd, zagen bestuur en commissarissen mogelijk die oude schoolplaat van Isings voor hun geestesoog: 'De Noormannen voor Dorestad'. Op de prent zien we woeste vikingen met op de achtergrond het door hen in brand gestoken stadje.

Maar in werkelijkheid is het optreden van Hagen altijd Angelsaksisch geweest. Hij moet weinig hebben van raden van commissarissen die dwarsliggers buiten de deur kunnen houden en evenmin van ondernemingsraden. De zeggenschap hoort volgens hem bij de aandeelhouders. En vanuit die gedachte vindt hij het gewoon, als de houder van een flink minderheidspakket invloed heeft in het bestuur. Zoals dat het geval is in Amerika en Engeland.

Dat verklaart ook zijn nu op de klippen gelopen plan om via een statutenwijziging Nedlloyd te veranderen van een structuurvennootschap in een NV met meer macht voor aandeelhouders. Hagen kreeg weinig steun en nam volgens juridische deskundigen een initiatief dat strijdig was met de Nederlandse wet.

Even heeft het erop geleken dat het toch nog goed zou komen tussen Hagen en de Nedlloyd-top. Dat was begin vorig jaar, toen commissarissen voorstelden hem in hun midden op te nemen. Hagen zegde steun toe aan de strategie van het bestuur en zei een langdurige relatie met Nedlloyd na te streven. Maar door het hardnekkige verzet van de centrale ondernemingsraad tegen de benoeming, tot de rechter toe, bleek dat het vertrouwen binnen Nedlloyd niet algemeen was. En niet geheel ten onrechte. Want nauwelijks een paar maanden nadat de rechter de bezwaren van de ondernemingsraad had verworpen, begon Hagen opnieuw te stoken.

Hij heeft het wantrouwen nooit kunnen wegnemen dat het hem eerder te doen was om zijn eigen portemonnee dan om het belang van Nedlloyd, dat hij als commissaris behoorde na te streven. De Noor had in het verleden ook meer bereikt als verkoper (met winst) van rederijen dan als bestuurder van scheepvaartbedrijven. Als directeur van de rederij Det Bergenske Dampskibselskab verkocht hij in de de jaren zeventig de meeste bedrijfsonderdelen. Eerder (hij werkte toen bij McKinsey) had Hagen de directie van de Holland Amerika Lijn geadviseerd de vrachtdivisie te verkopen. Wat achteraf een goed advies bleek. Hagen is nog steeds commissaris van HAL Trust, de beleggingsmaatschappij, die overbleef nadat de HAL ook de cruiseschepen verkocht.

Hagen trad deze week af als commissaris bij Nedloyd. Inhoudelijk verschilde hij niet eens zoveel van mening met het Nedlloyd-bestuur. Maar het klikte gewoon niet. Hagen voelt de Nederlandse bedrijfscultuur niet aan. Hij heeft via de beleggingsmaatschappij Marine Investments nog steeds aandelen Nedlloyd. Hij moet zich echter wel erg sterk voelen om na twee mislukte pogingen in 1988 en 1991/92 opnieuw terug te komen bij Nedlloyd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden