Opinie

Nederzettingen zijn helemaal niet goed voor de vrede

Confrontatie tussen Palestijnse dorpelingen en Joodse kolonisten. Aanleiding tot de gevechten waren aanvallen van Israëliërs op dorpen in de buurt van Nablus. (april 2013) Beeld EPA
Confrontatie tussen Palestijnse dorpelingen en Joodse kolonisten. Aanleiding tot de gevechten waren aanvallen van Israëliërs op dorpen in de buurt van Nablus. (april 2013)Beeld EPA

De ChristenUnie politicus Joël Voordewind bezoekt deze week projecten in Israël die gericht zijn op verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen, zo lees ik op de website van Trouw. Hij bezoekt daarvoor )in Oost-Jeruzalem en de nederzetting Ariël op de bezette Westoever.

Op basis daarvan komt hij tot de conclusie dat een fabriek in Ariël verzoenend werkt tussen Israëliërs en Palestijnen. Het spijt me erg dat Voordewind niet de moeite neemt om de Palestijnse dorpen te bezoeken. Het grote conflict speelt zich namelijk in de Palestijnse dorpen af en niet in de nederzettingen.

Sinds twee maanden ben ik voor Kerk in Actie uitgezonden als vrijwilliger in het Ecumenical Accompanier Program in Palestine and Israel (EAPPI), waarvoor ik in het Palestijnse dorpje Yanoun woon. Yanoun ligt ingeklemd ligt tussen vijf militaire posten en illegale buitenposten van de nederzetting Itamar. Na deze twee maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat een boycot van de nederzettingen helemaal niet zo'n slecht idee is.

Voordewind herhaalt in zijn blog het mantra dat de Palestijnse Autoriteit Israël als bezetter ziet. De visie van de PA wordt echter gedeeld door de Verenigde Naties, die consequent spreekt over de Occupied Palestinian Territory. Volgens artikel 49 van de Vierde Geneefse Conventie is het verboden voor de bezettende macht om de burgerpopulatie over te brengen naar de bezette gebieden, daarmee zijn alle Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal. Toch wonen er zo'n 520.000 Israëliërs in nederzettingen.

De nederzettingen hebben grote economische consequenties voor de Palestijnse bevolking, ondanks het feit dat een handjevol Palestijnen in de nederzettingen werkt. Nederzettingen hebben meer ruimte nodig dan op de kaart wordt aangegeven. Volgens de kaart vanUnited Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UNOCHA)is er nog wat ruimte over tussen het dorp Yanoun en de omliggende buitenposten maar, in werkelijkheid worden we vastgehouden en ondervraagd door militairen zodra we maar een voet buiten de onzichtbare lijnen van het dorp zetten.

De boeren mogen maar twee dagen per jaar aan de noordkant van het dorp hun olijven oogsten. Daardoor kunnen ze niet goed voor hun olijfbomen zorgen en is de opbrengst veel lager dan voorheen. Dit staat nog los van het land dat de boeren verloren hebben aan de nederzetting zelf. Boeren hebben minder grond om hun schapen op te laten grazen, waardoor ze voer bij moeten kopen.

Daarnaast hebben de nederzettingen ook psychologische consequenties, naast de pijn van landverlies kunnen kolonisten zich bijzonder gewelddadig gedragen. Olijfbomen worden omgehakt, in de brand gestoken, vergiftigd of alvast geoogst door de kolonist nog voordat de Palestijnse boer bij zijn land mag komen. Daarnaast worden de boeren ook aangevallen.

Op 25 oktober zat ik met een Palestijnse vrouw in een olijfboomgaard vlak naast een nederzetting. We praatten wat over Palestina, de mensen, het landschap en het eten en ze vertelde op een gegeven moment dat ze bang was voor de kolonisten. Dat demonstreerde ze door een grote steen op te tillen. Ik begreep wat ze bedoelde, ongeveer anderhalve maand geleden ben ik samen met vier andere vrijwilligers met stenen bekogeld door kolonisten terwijl ik amandelen plukte op het veld van een boer die toevallig vlak naast een van de meest gewelddadige nederzettingen van Israël woont.

Palestijnen gaan in nederzettingen werken, omdat diezelfde nederzettingen het onmogelijk maken voor een Palestijnse boer om zelf zijn land te bewerken. Hoe kan hij boer zijn zonder land en zonder water? De voortdurende uitbreiding van nederzettingen (een groei van 5.3% tegen een groei van 1.8% voor de Israëlische populatie als geheel) en de aantasting van Palestijns land en water is een integraal onderdeel van de voortdurende fragmentatie van de Westelijke Jordaanoever, aldus UNOCHA. Hierdoor wordt de kans op een zelfstandige Palestijnse staat de grond in geboord. En Een fabriek in een nederzetting werkt op de lange termijn helemaal niet verzoenend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden