’Nederzettingen moeten gestopt’

(Trouw)Beeld AFP

tel aviv –- Het gesprek van de Amerikaanse president Barack Obama met de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, gisteren op het Witte Huis, duurde een stuk langer dan gepland. Uit hun woorden na afloop viel af te leiden dat het een diepgaande conversatie was geweest, met punten van overeenstemming, maar ook met meningsverschillen.

In de persconferentie voegde Obama zijn gast tot twee keer toe dat het zaak is ’serieus’ te werken aan de vrede. Zelf beloofde hij zich in te zetten en „de mouwen op te stropen”. Een aanzienlijk deel van hun gesprek, deels onder vier ogen, was gewijd aan Iran en ’de noodzaak’ te voorkomen dat Teheran een atoombom ontwikkelt. De Amerikaanse president herhaalde de diplomatieke weg te willen bewandelen, maar verduidelijkte ook dat die dialoog met Teheran uiteindelijk vruchten moet afwerpen en dat hij anders „een reeks maatregelen inclusief sancties” niet uitsluit.

Wat het Palestijns-Israëlisch conflict betreft herhaalde Obama dat hij de twee-statenoplossing nastreeft met een Palestijnse staat naast Israël. Netanjahoe nam die term niet in de mond. „Wij willen dat de Palestijnen over zichzelf heersen zonder Israël in gevaar te brengen”, aldus de Israëlische premier die gekant is tegen een aparte Palestijnse staat.

Hun lichaamstaal wees niet op grote liefde tussen de twee, maar veeleer op een zakelijke verstandhouding waarbij Obama de baas is.

Een van de punten van kritiek van de VS op Israël – al jaren – is het Israëlische nederzettingenbeleid. „De nederzettingen moeten gestopt”, beklemtoonde Obama terwijl hij zich tot Netanjahoe richtte.

Voor Barack Obama is Netanjahoe slechts de tweede in zijn reeks. Met de Jordaanse koning heeft hij al gesproken en komende week maken ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de Egyptische president Moebarak hun opwachting in het Witte Huis. Daarna gaat hij schrijven aan zijn grote rede op 4 juni in Egypte, waar hij zijn Midden-Oostenbeleid uiteen zal zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden