Nederlandse zorg voor milieu blijkt mooi exportproduct

„Zestien van de twintig meest vervuilde steden van de wereld liggen in China”, zegt Jef Pleumeekers van duurzaamheidsagentschap SenterNovem. „De Chinezen worstelen steeds meer met de milieuvervuiling die door de economische groei, hand over hand toeneemt.”

Volgens de directeur van SenterNovem, dat onder het ministerie van economische zaken valt, zijn de Chinezen ’uiterst geïnteresseerd in onze kennis’. Nederlandse milieuconsultants en technische bedrijven zijn geziene gasten in China, waar energiebesparing nu een hot item is.

Pleumeekers vergezelde onlangs staatssecretaris van economische zaken Van Gennip op een handelsmissie naar China, die onder meer de export van energietechnologie moest bevorderen. „Je kon merken dat hun kijk op energie is veranderd: ze waren gewend elke week een ouderwetse kolencentrale bij te bouwen, maar nemen nu efficiënt gebruik van energie serieus.”

In het laatste vijfjarenplan staat dat China zijn bruto nationaal product in 2010 moet hebben verdubbeld ten opzichte van 2000, en tegelijkertijd zijn energiegebruik met 20 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2005. De Chinese praktijk leert echter dat nieuw energiebeleid moeilijk is te handhaven. Zo voldoet slechts 5 procent van de nieuwbouw – in China is in vier jaar acht miljard vierkante meter gebouwd – aan de eigen energie-eisen.

Een mooie kans voor SenterNovem, stelt Pleumeekers. „De Chinese overheid is bijvoorbeeld geïnteresseerd in het Nederlandse systeem van bouwstandaarden.” In Nederland worden sinds 1995 in de vorm van de Energie Prestatie Normering (EPN) eisen gesteld aan de energiezuinigheid van gebouwen. „Met de invoering van EPN in China zou je een geweldige stap zetten.” In Nederland is door die normering, waarvoor SenterNovem alle kennis bezit, het gasgebruik met 30 procent per eengezinswoning gedaald.

Pleumeekers ziet de rol van SenterNovem in China vooral als die van adviseur. „Zij kunnen overal de kennis vandaan halen, maar wij gelden wel als de Europese top. Wij kunnen de Chinezen helpen een structuur op te zetten zodat ze hun beleid kunnen uitvoeren en de wetten consequent kunnen handhaven.” Sterker nog, het uitvoeren van beleid is de corebusiness van SenterNovem: „Adviesbureaus en technologiebedrijven liften mee.”

Een populair exportproduct van het duurzaamheidsagentschap vormen de Meerjarenafspraken (MJA’s), vrijwillige convenanten tussen overheid en industrie die in Nederland tussen 1992 en 2000 tot een kwart efficiënter energiegebruik hebben geleid. „De Chinezen zien graag dat wij in China ook MJA’s helpen introduceren”, zegt Pleumeekers.

In de miljoenenstad Nanjing met haar zware industrie heeft Senter-Novem de afgelopen jaren al succes geboekt met een pilotproject waar Nederlandse Meerjarenafspraken, ’gemodelleerd naar de Chinese omstandigheden’, werden toegepast: de vervuiling is er flink teruggebracht. De Chinezen zijn zo enthousiast dat ze ook Meerjarenafspraken willen afsluiten in Xian en Kelamayi. De energiebesparing waarop wordt gemikt, moet overeenkomen met het verbruik van 300.000 stadsbewoners.

Pleumeekers: „Onze taak is het de opdracht te begeleiden en te monitoren en de contacten met het Europese bedrijfsleven te leggen.” De Europese Unie vindt het initiatief zo interessant dat ze via SenterNovem in het project investeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden