Nederlandse zorg: de beste van Europa

Een cardioloog opereert een patient met een lekkende hartklep in het St. Antonius Ziekenhuis in NieuwegeinBeeld anp

De Nederlandse gezondheidszorg is de beste in Europa, volgens een ranglijst van de denktank Health Consumer Powerhouse. Waardoor is onze zorg zo goed? En zou het nóg beter kunnen? Edwin Kreulen, verslaggever gezondheidszorg bij Trouw, legt uit.

Wat is er zo goed aan Nederland?
"Volgens het rapport doet Nederland het goed op alle vlakken. Onze gezondheidszorg lijkt amper zwakke plekken te hebben en is een voorbeeld voor andere landen. Nederland staat al sinds 2005 in de top drie van de lijst en versloeg dit jaar haar score van 2012, wat toen al de hoogste testscore ooit was. Goede zorg is hier in de buurt en 24/7 bereikbaar."

Hoe komt het dat de zorg hier zo goed is?
"Volgens het onderzoek helpt het dat verschillende zorgverzekeraars elkaar in Nederland beconcurreren. Maar belangrijker is, dat zorgverleners hier samen met de patiënt bepalen wat goede zorg is. In Engeland is de overheid hier te veel bij betrokken en heeft iedere regering andere plannen. In de Verenigde Staten bemoeit de overheid zich hier juist te weinig mee."

Deugt dit rapport?
"Ja, het is wel betrouwbaar. Gerenommeerd is een groot woord, maar Health Consumer Powerhouse is wel redelijk onafhankelijk. Ook de onderzoeksmethode is in orde: ze combineren harde medische resultaten - bijvoorbeeld of er in een land steeds minder mensen doodgaan na een hartaanval - met de organisatie van de zorg - wachttijden, informatie voor patiënt. Dus dat zit goed in elkaar. Maar ik zou het niet beschouwen als het ultieme beeld van de gezondheidszorg. Dat is er niet. Daarvoor is er te veel discussie over hoeveel waarde je moet toekennen aan verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het percentage kindersterfte."

Deze lijst vergelijkt Europese landen. Is de Nederlandse zorg wereldwijd ook de beste?
"De Wereldgezondheidsorganisatie hield tot 2000 een ranglijst bij en hierin stond Singapore hoger dan ons land. Dat wordt nog steeds genoemd als een voorbeeld - de overheid zorgt voor goed beschikbare zorg en de kosten lopen niet uit de hand omdat burgers voor veel zorg een eigen bijdrage betalen. Maar of ze nu hoger zouden scoren dan Nederland is onbekend."

Kun je de volledige gezondheidszorg in een land wel over één kam scheren?
"Er zijn natuurlijk wel onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen. Maar in Nederland is de kwaliteit in alle ziekenhuizen echt ruim voldoende. Nederlanders klagen wel, misschien zit dat in de volksaard. Maar in andere landen zijn er veel grotere verschillen. In de Verenigde Staten zijn de resultaten van sommige ziekenhuizen echt heel mager. Daar, en ook in Engeland, moet je veel beter opletten: 'Is dit wel een goede kliniek?'"

Wat zou nog beter kunnen in Nederland?
"De preventie van ziekten. Dokters worden nu beloond naar aanleiding van het aantal operaties dat ze uitvoeren. Maar is de beste cardioloog diegene die de meeste bypasses aanbrengt of juist diegene die ervoor zorgt dat zo min mogelijk patiënten een bypass nodig hebben? De grootste winst valt te behalen als er een compleet rookverbod komt. Maar daarvoor zijn we als Hollanders misschien toch te liberaal."

Volg Edwin Kreulen op Twitter via @edwinkreulen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden