Nederlandse zomerdagen worden steeds warmer

Badgasten op het strand van Zandvoort. Beeld anp
Badgasten op het strand van Zandvoort.Beeld anp

In een groot deel van Europa, waaronder Nederland, is de zomertemperatuur sinds 1950 met zeker twee graden Celsius gestegen. Dat is vier keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Warwick, waarin lokale klimaatverandering in Europa in kaart wordt gebracht.

Joachim Springer

De temperatuurstijging geldt voor het gebied van Noord-Frankrijk tot aan Zuid-Zweden, inclusief het oosten van Engeland.

In het onderzoek worden lokale weerobservaties vertaald naar observaties over klimaatverandering. Bijvoorbeeld door data van zomerse temperaturen in het Amsterdam van de jaren '50 te vergelijken met de temperaturen onder dezelfde omstandigheden in de jaren '90. Het verschil staat voor de lokale klimaatverandering (zie de video hieronder voor een uitgebreide toelichting).

Een lokale benadering
Lokale klimaatverandering is anders dan globale opwarming, zo stellen de onderzoekers. Want waar het gebied van Noord-Frankrijk tot aan Zuid-Zweden een enorme temperatuurstijging kende, daar bleef op andere locaties in Europa de temperatuur gewoon gelijk. In weer andere landen werd zelfs een temperatuurdaling gemeten.

"Het is gebruikelijk om over klimaatverandering te praten in termen van wereldwijde temperatuurverschillen", aldus de onderzoekers. "Maar dat staat veraf van de waarnemingen die mensen zelf doen. De manier waarop je klimaatverandering 'voelt' verschilt per individu."

De lokale benadering werpt een ander licht op de EU-richtlijn om de toenemende opwarming van de aarde te beperken tot een maximale stijging van twee graden Celsius. Want de gevolgen van die richtlijn zijn voor de ene plaats veel groter dan voor de andere.

Nederland: warmere zomerdagen
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, brengt de Europese klimaatverandering in beeld voor de zomer en winter, overdag en 's nachts.

Wie de onderzoeksresultaten specifiek voor Nederland bekijkt, ziet dat vooral de zomerse dagen warmer geworden zijn. De nachtelijke temperaturen zijn minder sterk gestegen.

In de winter zijn juist de nachten warmer geworden, maar niet zo extreem als in Zweden en Noorwegen. Daar kan het wel drie graden Celsius schelen.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden