Nederlandse werknemer wisselt weinig van baan

De Nederlandse werknemer stapt het minst vaak over naar een andere baan. Zo'n 6 procent gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. In alle andere landen is het personeelsverloop veel hoger met zo'n 21 procent, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek van het internationale organisatieadviesbureau Hay Group.

Dat betekent niet dat Nederlanders blij zijn met de baan die ze hebben: meer dan een kwart wil graag van baan wisselen, maar durft dat niet vanwege de economische crisis.

Vanaf 2016 zal dat verloop toenemen, verwacht het bureau. Wanneer de economie verbetert en de werkloosheid afneemt, zullen werknemers hun kans pakken. Maar ook dan is de verwachting dat in andere landen de mobiliteit hoger is dan hier.

Uit het onderzoek, dat via internationale enquêtes onder meer dan vijf miljoen werknemers in allerlei sectoren is gehouden, blijkt opvallend genoeg dat het personeelsverloop in Spanje zeer hoog is met 15 procent. Dit hoge percentage wordt volgens Hay Group verklaard door de onzekerheid over de huidige arbeidscontracten bij Spaanse medewerkers.

Hay Group waarschuwt bedrijven voor toekomstige talentuitstroom. "Daar zijn werkgevers nog slecht op voorbereid", zegt directeur Alrik Boonstra. "Er moet meer geïnvesteerd worden in aankomende talenten." Ondanks dat er genoeg werkloos talent rondloopt, is het volgens het bureau toch een probleem. "Het duurt een tijd voordat nieuwe mensen een toegevoegde waarde hebben voor een bedrijf."

De werknemers noemen te weinig kansen binnen hun bedrijf en een te laag salaris als belangrijke redenen voor het zoeken van een nieuwe baan. Daarnaast worden een onprettige werkomgeving en gebrek aan vertrouwen in het bedrijf als motivatie genoemd. (trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden