Nederlandse welzijnswerker in cel Benin

Huib Oskam zou een school bouwen voor 500 leerlingen in Parakou in Benin. De school komt er voorlopig niet. Oskam zit al tien dagen vast in een cel in het West-Afrikaanse land.

Wat de aanklacht is, is onduidelijk. Rotary Culemborg, in wiens opdracht Oskam de school zou neerzetten, tast in het duister over de beschuldiging. Gisteren was de hoorzitting voor de rechtbank in Parakou. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.

Volgens woordvoerder De Baat van de Rotary-afdeling is wel duidelijk wie Oskam achter de tralies heeft gebracht. Dat is dominee Hilary Igwe van Ripem, een zendingskerk. Ripem was de beoogde partner in het scholenproject, maar werd kort geleden als volstrekt onbetrouwbaar terzijde geschoven. Zijn kerk krijgt nu geen geld en dus probeert Igwe via de rechter alsnog aan 140.000 euro te komen. Hoe Igwe zoveel krachten heeft weten te mobiliseren dat Oskam werd opgepakt, is onbekend. Rotary sluit niet uit dat de procureur en Igwe samenspannen. Bronnen die Benin goed kennen, kijken er niet van op als Igwe Justitie met geld heeft weten te bewegen Oskam in een overvolle gevangenis te zetten.

Oskam, vier jaar woonachtig in Benin, bouwde eerder scholen in het arme land. De Rotary-afdeling zou het proces een vervolg geven. Ontwikkelingsorganisaties Cordaid, Wilde Ganzen en NCDO zegden ook steun toe. Grofweg 150.000 euro zou het project kosten. Begin november werd een bedrag van bijna 38.000 door Wilde Ganzen naar een rekening in Benin gestuurd. Twee namen werden als begunstigden gemeld: Ripem van Igwe en Oskam.

Rotary Culemborg bedacht zich echter en veranderde de naam van de begunstigden in Fukkink, een Nederlander. Igwe kon zo niet aan het geld komen. Hij ontving wel een brief van Wilde Ganzen dat het geld naar hem en Oskam onderweg was. Voor Igwe is die brief het bewijs dat hij recht heeft op het geld en voor hem een belangrijk bewijsstuk in de rechtszaak. De brief is geen fout van Wilde Ganzen, zegt een woordvoerder. Maar volgens de Rotary is Wilde Ganzen eenvoudigweg niet goed geïnformeerd over de gang van zaken rond Igwe.

Dat Igwe afvalt, komt omdat hij volgens Rotary een nogal megalomane indruk maakt. Hoewel hij vloeiend Frans spreekt, preekt hij in het Engels. Zijn preken laat hij vervolgens vertalen in het Frans en dat wordt dan weer vertaald in de lokale taal.

Volgens De Baat bleek tevens dat de kerk van Igwe veel weg had van een Amerikaanse televisiekerk, dat zending de boventoon ging voeren en dat er onvoldoende draagvlak was bij de lokale bevolking. Dat laatste is opmerkelijk, omdat Rotary bij de projectaanvraag bij Wilde Ganzen juist stelde dat de gemeente van Igwe zo snel aan het groeien was. Dat was voor Wilde Ganzen juist een van de grondslagen voor het toekennen van subsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden